StoryEditor

DOVRŠENA SADNJA NA HVARU Plavac mali ujedinit će Rusiju i Kinu

Piše PSD.
15. siječnja 2012. - 21:32

Neobično je jučer bilo na Medvid Badu. Uz svježe pripremljen teren za vinograd pod osunčanom strminom, koja gotovo doslovno visi nad morem, sadilo se loze, a bogme i jednu spomen-ploču, pivalo se “Da te mogu pismon zvati” i “Konobo moja”, okupilo je lijepa svijeta od Zagreba i Slavonskog Broda do Šibenika, Hvara i Omiša.

O čemu je riječ? Neprofitna Udruga “Plavac mali” iz Zagreba je zajedno s hvarskim vinarom Frančeskom Dubokovićem svečano privodila kraju sadnju prvoga oglednog vinograda plavca malog.

Ekološki vinograd

Ekološki ogledni vinograd se nalazi na elitnoj poziciji na južnim strminama otoka Hvara između Zavale i Ivan Doca na lokaciji Medvid Bad. Na prostoru od oko dva hektara vrhunskoga vinogradarskog terena prije nekoliko godina posađeno je 7000 loza plavca malog, a posljednjih dana još 6000 loza plavca malog.

U zaista lijepoj atmosferi ruke su u sadnji oglednog vinograda plavca došli dati i članovi Udruge “Plavac mali” vinari Andrija Carić iz PZ-a Svirče, Nikša Mimica iz Omiša, Andro Tomić...

A dan prije je, fasciniran vinom plavca malog s južnih strmina Hvara, tri loze plavca malog na Medvid Badu posadio i Zhang Zhuben, posljednjih dana najspominjaniji Kinez na ovim stranama, potpredsjednik “Tadee Grupe”, renomirane kineske tvrtke koja trguje s više od 80 zemalja svijeta, među kojima i s Hrvatskom, a koji je prije koji dan potpisao veliki posao s Badelom 1862.

Od kuda on na Medvid Badu u sadnji plavca malog, pojasnio nam je direktor PZ-a Svirče Andrija Carić:

- Potpredsjednik “Tadee Grupe” Zhang Zhuben zajedno s generalnim direktorom Badela 1862. Srđanom Orebom došao je u posjet vinariji PZ-a Svirče i prilikom obilaska južne strane otoka zaustavili smo se na Medvid Badu gdje je taman sađen plavac mali. On je poželio sam posaditi tri loze u ovaj ogledni vinograd. Oduševljen je Ivan Docem barrique i jako je zainteresiran za njegov plasman na kinesko tržište.

Frančesko Duboković objašnjava kako se rodila ideja o oglednom vinogradu:

“Ovo je sukus mog učenja, ja sam magistrirao na strategiji razvoja vinogradarstva i vinarstva Splitsko-dalmatinske županije, i životnog i poslovnog iskustva. Radio sam, naime, u “Dalmacijavinu” i PZ-u Svirče, a i dugo godina smo familijarno imali vinograde. Ovaj ogledni vinograd je spoj svega toga. Sam ne bih mogao sve ovo isfinancirati, a onda se ponudila Udruga “Plavac mali” iz Zagreba.

Dogovorili smo suradnju, ta ideja je sazrijevala godinu dana, sve se, nažalost, poklopilo s recesijom, ali sa ‘plavcima’ sam bio u svakodnevnim kontaktima. I evo posadili smo ga. Nabavio sam traktor gusjeničar čime ćemo olakšati radove u vinogradu. Postoje mišljenja da će ovaj vinograd dati izvanredne rezultate, jer je, uz izvanredan teroire, riječ o djevičanskoj zemlji koja nikad nije bila iskorištavana odnosno obrađivana. A to što je vinograd veliki tek dva hektara nije ograničenje. Pa čuveni Chateau Petrus ima tek nekoliko hektara, a najpoznatiji je na svijetu.“

Duboković naglašava da je nagib ovog vinograda 35 posto te je nesumnjivo riječ o vrhunskoj poziciji kojoj je osigurana i trostruka insolacija od sunca, kamena i mora. Osiguran je bezvirusni sadni materijal, i to, po preporuci prof. dr. Edija Maletića i prof. dr. Ivana Pejića, s obzirom na sastav tla na Medvid Badu, na podlozi Richter 110.

HVAR_PLAVAC4-150112.1

Ivica Rilje, dopredsjednik Udruge “Plavac mali” Zagreb, koja danas okuplja 200-tinjak članova ljubitelja plavca malog, o investiranju Udruge i Klastera plavac mali projekt oglednog ekološkog vinograda kaže:

“Ovaj projekt je samo nastavak druženja i rada Udruge “Plavac mali” Zagreb. S obzirom na to da su većim dijelom članovi Udruge “Plavac mali” s mora i uvijek smo tražili razlog za daljnju promociju i svekoliko unaprjeđenje plavca malog ovaj projekt ogledni vinograd Udruge Plavac mali i Frančeska Dubokovića će biti razlog za promoviranje i formiranje brenda plavca maloga.“

U završnici fešte Željko Stipinović, predsjednik Udruge “Plavac mali”, je istaknuo znatan interes i kineskih i ruskih poslovnih ljudi za plavac mali:

“Plavac mali bi mogao ujediniti Rusiju i Kinu kao nitko drugi.”

Završetak sadnje oglednog vinograda plavca malog na Medvid Badu okončan je himnom Udruge “Plavac mali” “Da te mogu pismom zvati“, uz plavu zastavu Udruge pod spomen-pločom na ulazu u vinograd.

piše MERI ŠILOVIĆ
snimio Ante Čizmić/cropix

Čarolija Dalmacije

Svekoliku podršku projektu i vinogradima plavca u svojoj općini obećao je na svečanosti i aktualni načelnik općine Jelsa Jakša Marić. Velimir Bohač, menadžer Klastera Plavac mali, koji je rođen iz Udruge “Plavac mali” i danas okuplja 22 tvrtke, što vinara, što ostalih proizvođača vezanih uz vino, institucija i marketinških kuća, posebno je inspiriran na svečanosti naglasio da je plavac mali perjanica, osovina enogastro čarolije Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 03:18