StoryEditorOCM
Vaterpoloslavlje u zagrebu

Jadran u finalu svladao Jug na dobro ispunjenom bazenu Mladosti: Prvaci Hrvatske prvi put osvojili ovaj trofej

Piše Iva Majić
14. ožujka 2024. - 22:15

JADRAN – JUG AO 13:11 (2:4, 5:2, 3:3, 3:2,)

Jadran: Anić (obrane 6), Radan, Marinić Kragić (3), Biljaka, Butić, Pejković (1), Pavlović, Harkov (1), Radović (3), Vrlić (2), Fatović (2), Dužević (1), Marcelić, Janković

Trener: Jure Marelja

Jug AO: Čubranić (obrane 8), Burđelez, Djerkovic, Lazić (1), Joković (4), Merčep, Daube (2), Cabanas (2), Pegado, Kržić, Burić (1), Grgurević (1), Žuvela, Brzica, Prkoča

Trener: Vjekoslav Kobešćak

Igrač više: Jadran (7/13), Jug AO (8/15)

Dva mjeseca je prošlo od kada je Zagreb ugostio finale Europskog prvenstva u vaterpolu. No, to je iza nas, Hrvatska je osvojila srebro, euforija se ispuhala, ali u bazenu Mladosti na Savi opet su bili; Jerko Marinić Kragić, Loren Fatović, Zvonimir Burić, Matias Biljaka, Konstantin Harkov, Rino Burić, Marko Žuvela, Franko Lazić, Josip Vrlić... Istina, ovaj put sa suprotnih strana jer snage su spomenuti igrači odmjerili pod klupskih kapicama u finalu Superkupa.

Jadran protiv Jug Adriatic osiguranja, prvaci Hrvatske protiv osvajača Kupa. Trofej je to koji se tek drugi put diže u hrvatskim bazenima, a vlasnik prvog su bili "gospari". No, sad su bili bolji Splićani rezultatom 13:11 i tako prvi put stigli do ove titule.

U najavi smo malu prednost, onako na papiru dali Jadranu. Međutim, minimalnu, bez obzira što su "teži" po pitanju reprezentativaca, ali Jug je naučen na finala, posebno su uspješni u ovima koji se igraju na jednu utakmicu. I početak je mirisao tako, prvih osam minuta je izgledalo kako će sastav Vjeke Kobešćaka obraniti naslov...

Nakon prve četvrtine imali su jugaši prednost od 4:2, ali se ona brzo istopila početkom druge kada je Jadran vezao dva pogotka. Najprije je Marinić Kragić bio precizan iz peterca, a zatim i Harkov za povratak na početak, izjednačenje 4:4. Imali su prvaci Hrvatske i kratko vodstvo (prvo na utakmici), kada je za 5:4 pogodio Fatović, ali je brzo poravnao Grugrević.

Tako je i protekla druga dionica, gol prednosti za Jadran, pa izjednačenje, a na koncu je na polovini susreta bila minimalna prednost za igrače s bijelim kapicama, 7:6 za Splićane. No, vodstvo do kraja utakmice nisu ispuštali.

Svakako tada to nismo znali pa nismo mogli predahnuti, kao ni publika koja se skupila u lijepo broju na zagrebačkom bazenu.

Naravno da pogled na tribine nije dao onu sliku iz siječnja, gdje je je bio dobar broj navijača koji su sjedili na podu, ili pak stajali naslonjeni na ogradu, ali nitko nije žugao, jer glavno je da se ušlo u bazen. Uostalom, večeras je bio bogati sportski program, jer nakon Dinama, hrvatski rukometaši su igrali prvu utakmicu kvalifikacija za Olimpijske igre, a nije ni neki idealni termin. Radni dan i 21 sat, pa ipak je Mladost bila lijepo ispunjena.

Otvaranje treće četvrtine donijelo je tada najveće vodstvo jadranaša na utakmici, za 8:6 je pogodio Marinić Kragić upisavši svoj treći pogodak, ali je ubrzo smanjio Burić zaostatak Juga na 8:7. Zatim je pozvao minutu odmora trener Jure Marelja i dobro je reagirala njegova momčad. Golovima Radovića i Pejkovića došao je Jadran do 10:7 na semaforu.

No, onda se dva puta ukazao Joković i vratio Jug "u život", 10:9 bilo je na početku zadnje četvrtine, ali su sljedeće minute otkrile kako to nije bila neka najava napada Dubrovčana na koncu susreta, jer mirno su utakmicu priveli kraju jadranaši za slavlje u Zagrebu. 

Sigurno će ovaj trofej biti dobar vjetar u leđa za utakmice u nastavku sezone, točnije u Ligi prvaka. Nakon što su se loše proveli u Beogradu, gdje je uvjerljivo slavio doprvak Europe, u utorak (19. ožujka) na Poljud stiže Pro Recco. Ni manje, ni više nego prvak Starog kontinenta.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:15