StoryEditorOCM
Strani nogometopet ga krenulo

Splićanin je prošao horor nakon kojeg ga se klub ‘odrekao‘, a potezom od ove zime vraća stari status

Piše K. M.
7. ožujka 2024. - 11:49

Sve što je trebalo je bila prilika za pokazati još jednom da u sebi ima onog zbog čega je uživao proteklih sezona status jednog od najboljih. Dramatičan trenutak karijere zamalo je prekinuo zauvijek put nekadašnjeg vratara Hajduka proteklog ljeta.

Neobjašnjiv skok suigrača Dantea Stipice zamalo je prekinuo karijeru Splićanina, a o tome je svjedočio i javno nakon oporavka. Kako je opisao onda, bio je to za njega najteži životni period.

- Za vrijeme treninga prije tri tjedna, nakon neobjašnjivog skoka moga suigrača na vrat, skoro sam ostao paraliziran, a moj život kakav sam do tada znao umalo se završio, Bog me spasio. Nakon 20 dana intenzivne terapije, oporavak napokon ide u dobrom smjeru. Ne mogu dočekati vratiti se i ponovno s vama slaviti pobjede – bila je poruka na društvenim mrežama u kojoj je opisao horor koji je prolazio tijekom kolovoza prošle godine.

Ipak, šokovima za Stipicu tu nije bio kraj. Kao da su u klubu dočekali tu objavu za degradaciju Stipice, unatoč svim zaslugama i rekordima koje je bilježio u klubu. Dan nakon objave ove poruke Stipica je degradiran u drugu momčad, a pravog objašnjenja nije bilo no indikativan je bio trenutak kad se dogodilo.

Iako o tome javno nije govorio, trener Pogona, i nekadašnji Hajduka, Jens Gustafsson nije u svojoj viziji vidio Stipicu. Prije dolaska švedskog trenera, koji se na Poljudu nije dugo zadržao zbog niza loših rezultata, Stipica je bio standardni prvotimac Pogona s individualnim priznanjima poput onog za najboljeg vratara Ekstraklase, kao i najboljeg igrača kluba. U sezoni kad je osvojio nagradu za najboljeg vratara u 17 utakmica od 30 u Ekstraklasi zadržao je čistu mrežu, a to mu je uspjelo u ukupno 51 utakmici od 142 u kojima je brani u poljskoj ligi.

Gustafsson je i na početku svog mandata pokušao maknuti Stipicu pa je forsirao mladog Bartosza Klebaniuka, ali nakon dva uzastopna poraza vratio je hrvatskog vratara u prvi sastav. Branio je Stipica i na početku ove sezone u tri uzastopna susreta do ozljede nakon koje je krenula kalvarija.

Tražio izlaz iz nastale situacije i bijeg iz Pogona u kojem je dotad proživio neke od najljepših trenutaka karijere i dobivao priznanja za prikazano u njihovom dresu. Rješenje i nova prilika stigli su ove zime kad je otišao na posudbu iz Pogona u Ruch koji se bori za ostanak. Ruch se nalazi u teškoj situaciji, trenutno su na 17. mjestu s 18 bodova, četiri manje od izlaska iz opasne zone, a dolaskom Stipice imaju omjer od poraza, dva remija te jedne pobjede.

Poraz od Legije uslijedio je na početku drugog dijela, a onda dva remija s Wartom i Jagiellonijom te najvažnije za njih pobjeda protiv Piasta u prošlom kolu. Bila je to ukupno druga pobjeda za Ruch ove sezone, a ujedno i produžetak nade u misiji da osiguraju ostanak u Ekstraklasi i izbjegnu povratak u drugu ligu. Svoj obol u tome daje svakako i bivši vratar Hajduka koji je u četiri utakmice za ovu poljsku momčad primio samo dva gola i dva puta zadržao čistu mrežu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:56