StoryEditor
Splitoštra rasprava

Maratonska sjednica splitskog SDP-a: Tomislav Bogović suspendiran na godinu dana, ali ima mogućnost kandidiranja na unutarstranačkim izborima

25. svibnja 2020. - 08:12
Aktualni SDP-ov kvartovski vijećnik s Pujanki vodio je DES u gradonačelničkom mandatu Ive BaldasaraDuje Klarić/HANZA MEDIA

Nakon maratonske i oštre rasprave, koja je u prostorijama gradskog kotara Spinut trajala duže od šest sati, sinoć je na gradskom odboru SDP-a, odlučeno da se Tomislav Bogović, kvartovski vijećnik s Pujanki i bivši ravnatelj DES-a, Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, koju je vodio u gradonačelničkom mandatu tadašnjega stranačkog kolege Ive Baldasara, suspendira iz stranke na godinu dana.

Vijest je to koja je iznenadila, jer se posljednjih dana sve glasnije šuškalo o tome kako će Bogović vrlo vjerojatno iz stranke biti izbačen. No, članovi odbora odlučili su da je to primjerena kazna za njihovog dugogodišnjeg člana, nakon što je još u siječnju pokrenut stegovni postupak zbog sumnje da je svojim djelovanjem i iznošenjem stavova, radio protivno statutu i na štetu ugleda stranke.

Za vrijeme glasovanja bili su prisutni svi članovi od čega je njih 20 glasovalo za suspenziju, osam je bilo protiv, a jedan je suzdržan. Predlagalo se da se Bogoviću izrekne opomena, no taj prijedlog nije prošao, kako saznajemo prvenstveno zato jer se Bogović nakon dugog obrazloženja svoga djelovanja, ipak nije potpuno ispričao, smatrajući da je kriv onoliko koliko i oni koji su ga doveli u tešku poziciju.

Suspenzijom do godine dana tako mu je ostavljena mogućnost kandidiranja za unutarstranačke izbore unutar organizacije, koji će se dogoditi nakon lokalnih izbora. No, nastavali li istim tonom i ritmom, kažu naši izvori, scenari o izbacivanju opet će se otvoriti.

Pitanje Bogovićevog izbacivanja unijelo je nemir u redove SDP-a. Na Predsjedništvu stranke, koje se održalo u petak navečer, satima se žestoko raspravljalo, nakon čega je donesen prijedlog da se u nedjelju, na gradskom odboru, provede rasprava, no da se Bogovića sankcionira tek nakon parlamentarnih izbora koji su zakazani za početak srpnja, zbog straha da se ne našteti stranci pred izbore.

Predsjedništvo nema ovlasti u postupku, odluka je prepuštena Gradskom odboru SDP-a, koje je, nakon više sati rasprave donijelo odluku o srednjoj mjeri kazne, odnosno suspenziji. Stegovni postupak, naime nudio je tri rješenja: opomenu, suspenziju i izbacivanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 12:16