StoryEditor
Split‘presuda‘ stranke

Tomislav Bogović: Ljevica ne postoji da bi se ispričavala nego da bi propitivala, najviše sebe

25. svibnja 2020. - 11:56
Aktualni SDP-ov kvartovski vijećnik s Pujanki vodio je DES u gradonačelničkom mandatu Ive BaldasaraDuje Klarić/Arhiv/HANZA MEDIA

Nakon duge sjednice SDP-ova Gradskog odbora, na kojoj je donesena odluka o suspenziji Tomislava Bogovića, kotarskog vijećnika na Pujankama, taj bivši ravnatelj ustanove DES dao je za Slobodnu Dalmaciju svoj komentar i viđenje cijele situacije:

- S obzirom na sjednicu Gradskog odbora SDP-a, a na kojoj je rasprava o provedbi stegovnog postupka protiv mene kao člana splitskog SDP-a trajala više od pet sati, predsjednik i većina članova Gradskog odbora pretpostavili su da će čuti ispriku i kajanje za moje "zločine". Međutim, već na početku i u nekoliko navrata u svojem očitovanju, otvoreno sam najavio da do toga neće doći.

Ako sam već u javnim istupima kritički progovorio o nekim temama za koje smatram da su politički nedosljedne i moralno upitne onda zasigurno nije bilo za očekivati da ću preko noći promijeniti mišljenje jer ljevica ne postoji da bi se ispričavala nego da bi propitivala (a najviše sebe) - naglasio je Bogović i dodao:

- Na samom početku rasprave, u pogledu osnovane sumnje za nanošenje štete ugledu stranke, pred ovim sazivom Gradskog odbora odvezao sam špigete te ih zajedno s Račanovim Programom i Statutom iz 1996. godine i svojom članskom iskaznicom predao kao osobne stvari na čuvanje sve dok traje "kazneni postupak". Naravno, riječ je o demonstraciji slobode odnosno otvorenom nepristajanju na političku neslobodu. U nekoliko navrata imputirana mi je tvrdoglavost, frustriranost, nerealiziranost političkih ambicija..., ali nedvojbeno je da sve dok okrećemo glavu od vlastitih slabosti izdajemo svoja uvjerenja. To nije i ne smije biti naš politički kapital jer zabranjeno je ne boriti se za ono u što vjerujemo. Barem bi tako trebalo biti u jednoj socijaldemokratskoj stranci.

Bilo kako bilo, prije izricanja "presude", dva člana Gradskog odbora predložila su stegovnu mjeru opomene nakon čega su mi predsjednik i tajnik splitskog SDP-a "ponudili opomenu uz šutnju za dobrobit stranke".

U svojoj završnoj riječi rekao sam da kako osuđujem sebe (zbog činjenja) isto tako osuđujem i članove Gradskog odbora (za nečinjenje), a što je rezultiralo predsjednikovim prijedlogom suspenzije na godinu dana. I tako se navodna demokratičnost pretvorila u prijeki sud jer nisam pokazao "ni trunke kajanja", a Gradski odbor dao legalitet izglasavanjem takve odluke.

Možda bih na tu okolnost gledao s uvažavanjem, ali taj isti Gradski odbor, voljom većine članova, pristao je na suspenziju demokracije kad su, u Poslovniku o radu tog tijela, institut rasprave smanjili sa 5 na 3 minute (odgovor na repliku sa 2 na 1 minutu) i kad su pristali ukinuti obvezu dostavljanja dnevnog reda i materijala za raspravu prije sjednice.

Ako su na elektronskoj sjednici prihvatili odluku o dokidanju vlastite slobode govora, nije za čuditi se što su osudili i moju slobodu. Nažalost, time je stranka osudila i samu sebe, a da toga nije ni svjesna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 13:55