StoryEditor
SplitDA NE BUDE ŠOKOVA

I teški alergičari su za cijepljenje dobili svoje mjesto pod šatorom ispred bolnice Križine: sutra se cijepi prva grupa od 80 pacijenata

15. svibnja 2021. - 14:04

Nakon što je o tome Slobodna Dalmacija u nekoliko navrata pisala, u splitskom KBC-u su se ipak "udostojili" oformiti ambulantu u kojoj će se protiv koronavirusa moći cijepiti svi oni teški alergičari kojima prijeti anafilaktički šok ili koji su takav šok imali u prošlosti, odnosno svi oni stanovnici Splitsko-dalmatinske županije koji spadaju u ovu rizičniju skupinu.

Tako su prije nekoliko dana u dva navrata iz KBC-a Split pozvali po pet rizičnijih sugrađana, koje su u strogo kontroliranim uvjetima cijepili protiv korone.

- Svima njima je otvoren venski put, odnosno stavljena braunila (kanila) u venu, u slučaju potrebe za davanjem adrenalinske injekcije.

Budući da nitko od tih deset pacijenata koji spadaju u rizičniju skupinu onih koji bi mogli imati reakciju na cjepivo protiv COVID-a, nije imao nikakvu reakciju, odlučilo se pozivati veće skupine "rizičnih" kako bismo ih cijepili - govori nam dr. Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine, koja će sutra biti prva liječnica obiteljske medicine koja će procijepiti prvu grupu od 80 ljudi.

Tri subote zaredom

Svi oni će biti cijepljeni u krugu bolnice na Križinama, odnosno u šatoru koji se nalazi odmah ispred bolnice.

- U timu ćemo biti ja i moja medicinska sestra i još jedna liječnica koja će voditi "papirologiju". Uz pomoć ovih prvih deset cijepljenih alergičara vidjeli smo da je cjepivo dobro, odnosno sigurno i da nije opasno za alergičare.

image
Dr. Vikica Krolo
Jakov Prkić/Cropix

Cijepljenje će početi u 8 sati i trajat će će do 12.30. Za ove rizičnije pacijente cijepljenje će se obavljati tri subote zaredom, jer ih do sada za cijepljenje imamo prijavljenih 240, pa će svaku subotu dolaziti, odnosno biti pozivano po njih 80.

Svakih pola sata ćemo ih cijepiti po 10 i oni će nakon cijepljenja određeno vrijeme morati provesti pod našim "budnim okom", kako bismo vidjeli jesu li razvili neku težu reakciju - zaključuje dr. Krolo.

Ako obiteljski liječnici i dalje budu naručivali na cijepljenje alergičare, ambulanta u šatoru ispred bolnice bit će u funkciji još koju subotu osim ove tri predviđene.

image
Vojko Bašić/Cropix
item - id = 1098928
related id = 0 -> 1128210
related id = 1 -> 1128155
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2021 02:47