StoryEditor
ŽivotKADA POTEČE, MAMI OSMIJEH

Bernardin Peroš, prof. emeritus i meštar od šoltanske masline rado daruje svoj zlatom ovjenčan proizvod, ali ga s familijom i obilato troši: I moj unuk od dvije i po godine viče: Daj uja!

29. travnja 2021. - 11:35
Bernardin Peroš nagrađen je za najbolji Hrvatski otočni proizvod, ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte levantinkaVojko Bašić/Cropix

Znate kako babe i dide imaju običaj unučadi za rođenje ili prvi rođendan zasaditi stablo, pa gledati kako i dite i stablo rastu kroz život.

I guštaju u tom prikazu realnosti. To je i umirovljeni prof. emeritus Bernardin Peroš odlučio napraviti za svoj 50. rođendan. Na tu okruglu obljetnicu posadio je 55 sadnica maslina, levantinki, kako ih on od milja zove Šoltanki, u svoj maslinik u Gornje Selo na Šolti.

A onda je u sedamdesetoj, jer njemu vrag mira ne da, u plodnu šoltansku zemlju usadio još njih 70.

I pazi ih, gleda, čuva, njeguje, uživa u zlatnom ulju za koje dobiva i certifikate i nagrade. Jedna je pristigla na upravo održanom podmarjanskom 23. Noćnjaku, međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara.

- Ovo je priznanje za najbolji Hrvatski otočni proizvod, ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte levantinka – s ponosom nam pokazuje taj zbir slova na tvrdom papiru iza kojeg stoje desetljeća obiteljske mu tradicije.

Kad ti ćaća kaže, ideš i pomažeš!

Jer znate kako to ide, na otoku, u Zagori, kada ti obitelj ima polje, nema onda ja ne mogu, ja ne bi radija, ja bi se igra, leža. Kada ti ćaća kaže da ideš u masline, ideš i pomažeš.

Kako je odrastao, Bernardina je život odveo u znanost, ali uvijek je bio tu kada je ocu, starom maslinaru, trebalo dati ruke na oko 500, 600 stabala.

A onda nekako pristigne trenutak koji te vrati na maslinu, i sudari te s njom baš žestoko. Nisi više onda tek slučajni gost ili radna snaga, onda ti i maslina počnete zajedno živjeti.

- Samo sam uskočio u tu našu obiteljsku priču, nastavio ono što su moji radili. Ali stalno sam imao kontinuitet. Stari sam maslinik pokojnog mi oca sreza, dovea sam stabla na njih stotinjak.

I to san tako neko vrime drža, ali kada sam krenuo aktivnije, onda sam malo-pomalo počeo širit broj. I evo sad sam na 220. Ovako sad kad gledam, nekim je mojim Šoltankama već i 150 godina.

I to rađa i dalje, ma kako ne. Ispod jedne moje masline, kada joj dođe vrime od branja, moramo stavit tendu od 200 kvadrata. Onda znaš koliko je tu širine, koliko je to generacija prošlo – veli Bernardin.

Maslina je kao majka

Ima ona stara poslanica, maslina je kao majka, loza je kao žena. Peroš kaže da to znači da se maslini možeš vratiti i nakon pet, deset godina. I ona čeka spremna da krene s tobom u novu proizvodnju.

E onda je lijepo očistiš, uljepšaš, što ti ona vrati s velikim poštovanjem. E, ali ima i još jedna bitna stavka zašto baš njegova, kao i brojne druge brižno njegovane Šoltanke kolega mu maslinara s otoka, daje tako dobro ulje. Zato što Šoltani goje odlične sorte, a s druge strane imaju i zemlju za deset.

- Šolta je tu jaka, to pokazuje i naša već glasovita udruga "Šoltanski trudi". Šolta ima fantastičnu zemlju, punu minerala, punu kalcij-karbonata. I to je jako važno za stvaranje vrhunskog ulja. Kvaliteta nam je prepoznata generalno.

S vremenom sam se i ja pomalo ustrojio u uzgoju. Ali pomažu i dica, dođe mi i brat, evo za Uskrs smo svi bili u masliniku, uvik se obitelj skupi kad je akcija. Pomažu. I mali unuk od dvije i po godine već viče: "Daj uja, daj uja", to se usadi u čovika odmalena. I ide. To je život - kaže Peroš.

Fali mladosti

Danas već radi po drukčijim kriterijima od onih nekadašnjih, prati novine, ali se ne udaljava od izvornosti i ekološkog principa. Veli da bi zasadio i više stabala da ga ne muči standardni problem, manjak radne snage. Fali mladosti, ona kreće svojim putem. A mnogi u ovome i ne vide brzu zaradu.

- Ali kada ti to ulje poteče onda vidiš rad, taj gušt. Velika smo familija, potrošimo puno ulja. Ali puno i podilimo prijateljima. Sad nam je to već i dar za neke lipe svetkovine. Svima to izmami osmijeh na lice – veli Bernardin Peroš, poznati splitski prof. emeritus, sada već i poznati dalmatinski maslinar i uljar.

item - id = 1094891
related id = 0 -> 1125167
related id = 1 -> 1121222
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 11:49