StoryEditorOCM
Prostorijaplaniranje sadnje

UZGOJIMO SVOJE PRESADNICE

Piše bacc. ing. agr. Milica Sekulić/sponzorirani sadržaj
16. veljače 2024. - 17:00

Zimsko razdoblje možemo iskoristiti za planiranje sadnje presadnica za sljedeću sezonu. Započinjemo sijanjem sjemena biljaka kojima je potrebno više vremena da bi iz njih nastale dobre presadnice. Važno je odvojiti vrijeme za pripremu i uzgoj sadnica odgovarajućim postupkom

Započinjemo izborom dobrog i kvalitetnog sjemena. Sjeme možemo kupiti ili ga sami sačuvati u prošloj sezoni. Ako sjeme kupujemo u specijaliziranim trgovinama, trebamo obratiti pozornost na više stvari: godinu proizvodnje sjemena i stupanj klijavosti, koji bi trebao prelaziti 90 %.

Ako želimo sjeme ekološke proizvodnje, tada pazimo da sjeme bude pravilno označeno primjerenim ekološkim certifikatom.

Kako izabrati posude i supstrat za kvalitetne vlastite presadnice?

Sjeme možemo uzgajati u raznim posudama. To mogu biti lončići, kontejneri od stiropora ili plastike s više rupica na dnu. Koristiti možemo i lončiće iz prošle sezone, lončiće od jogurta i sl., samo je potrebno dobro ih oprati i osušiti. Oblik i visina lončića nisu važni.

Za sjetvu svih vrsta povrtnica potreban je kvalitetan specialan supstrat za sadnice. Bio Plantella Start, koja sadrži potpuno prirodan treset. Zemlja iz odgovarajućeg treseta osigurava dobru klijavost sjemena jer zadržava odgovarajuću količinu vode oko sjemena zato što sjeme klija samo uz odgovarajuću vlagu i toplinu. Kada sjeme pokrene prve supke (prvi klicin listić) i korijen, supstrat pruža odgovarajuću podršku kako bi se biljka dobro razvijala.

Supstrat, koji sadrži kvalitetan treset, osigurava dobar protok vode koja se ne zadržava u prevelikim količinama nego samo vlaži područje oko korijena. Zemlja Bio Plantella Start sadrži dovoljno hranjivih tvari da sjeme može proklijati. Kada sjeme proklije i naraste do određene veličine, tada određene vrste povrća (npr. plodovito povrće poput rajčice, paprike, patlidžana…) presadimo ili pikiramo u veće posude jer je biljkama potreban veći prostor za korijenje i nadzemni rast. Kada posijemo sjeme na prozorskoj dasci, posudu prekrijemo prozirnom folijom i tako pospješimo klijanje. Kada biljka proklije, maknemo foliju.

Primjerena temperatura i svjetlost za presadnice

Presadnicama je potrebno što više ujednačene temperature preko dana i noći. Razlike između dnevnih i noćnih temperatura kreću se od 5 do 10 °C. Što je manja razlika u temperaturi, to će više pogodovati rastu i razvoju sadnica.

Najviše topline zahtijeva plodovito povrće (rajčica, patlidžan, paprika) jer im je za nicanje potrebno oko 25 °C, dok je kupusnjačama (cvjetača, kupus, kelj), salati i špinatu potrebno od 18 do 22 °C.

Važna je i svjetlost jer ne želimo imati sadnice sa slabom stabljikom. Ako imamo slabo osvjetljenje (oblaci, snijeg), snizimo temperaturu i smanjimo gnojenje.

Briga za presadnice

Kada presadnice uspješno prokliju, one biljne vrste kojima je potrebno više prostora (npr. plodovito povrće) presadimo u veće posudice. Koristimo zemlju Bio Plantella Start, koja pruža snažnu potporu korijenju biljaka i dobro upija vodu.

Presadnice polako dobivaju potrebne hranjive tvari za rast i razvoj, zato ih gnojimo tekućim organskim gnojivom Bio Plantella Vita ili Bio Plantella Vrt, koja sadrže vitamine i aminokiseline. Vitamini i aminokiseline važni su za otpornost i razvoj biljaka jer sudjeluju kod tvorbe te rasta cvjetova i plodova. Gnojimo ih 7 do 14 dana.

Kada su biljke još male, ne izlažemo ih izravnom suncu. Pazimo da imaju dovoljno svjetlosti i konstantnu temperaturu.

TABELA - SJETVENI KALENDAR PRESADNICA I PRESADE RAZLIČITIH POVRTNICA

Stručni savjetnik za Plantellu

bacc. ing. agr. Milica Sekulić                                           

Savjetujte se s nama: 092 194 1694,

info@plantella.hr i Plantella.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:21