StoryEditorOCM
PanoramaNIJE JEDNOSTAVNO

Nakon ekstremnog mršavljenja kod nekih osoba visi koža. No, postoji operacija. Evo koliko košta i što točno kirurg radi

Piše MOZAIK SD
13. siječnja 2024. - 19:26

Nakon ekstremnog mršavljenja, posebno oni koji su skinuli 40-50 i više kilograma, te su stariji od 30 godina, često imaju nuspojavu viška kože. Na trbuhu, grudima, nadlakticama. Važno je kad se ide na skidanje kilograma da se to radi postupno i da se skinu 2 do 3 kilograma mjesečno. Ne može se u dva mjeseca otopiti ono što se skupljalo na tijelu 2-3 desetljeća. Održivo mršavljenje će dati koži više šanse da se povuče, a i organizam će lakše podnijeti promjenu, te će se kilogrami sporije vratiti. U godinu dana bi se na taj način moglo skinuti oko 30 kilograma. No, i tada kod ekstremno pretilih osoba ostane dio kože koji može biti višak, pa onda u pomoć dolaze kirurzi i abdominoplastika. Na taj način se skida višak kože, operacija se vrši u punoj anesteziji. No, da ne idete pod nož najbolje je da pazite na svoje kilograme i ne dovedete se u situaciju da imate 50-100 kilograma viška.

No, ako je stvar već "gotova" i imate zaista velik višak kilograma, te ste znatno smanjili težinu, a koža se nije "povukla" koliko biste htjeli, onda je jedino rješenje - abdominoplastika.

Cijena abdominoplastike u Hrvatskoj kreće se od oko 2500 - 3000 eura do 7000 eura, a nekad i znatno više. O čemu cijena ovisi? O regiji, dugotrajnosti operacije, opsegu uklonjene kože, rekonstrukciji bradavica i pupka...

- Abdominoplastika je operacija kojom se odstranjuje višak kože i masnog tkiva s donjeg dijela trbušne stijenke i istovremeno učvršćuje mišićni sloj trbušne stijenke. Protivno uvriježenom mišljenju, abdominoplastika nije idealna operacija za ljude koji imaju višak kilograma i žele smršavjeti. Naprotiv, ovo je idealna metoda korekcije ako ste izgubili višak kilograma ili vam je nakon trudnoće ostao višak kože na trbuhu. Ovaj problem muči mnoge žene jer unatoč intenzivnom vježbanju i idealnoj tjelesnoj težini ne mogu izgubiti višak kože u donjem dijelu trbuha, koji se može ukloniti jedino kirurškim zahvatom. Ako pritom postoji i slabost trbušne stijenke ili razmaknutost ravnih trbušnih mišića, i ovaj se problem može riješiti u istom zahvatu - navode u bolnici Sveta Katarina.

- Puna abdominoplastika je zahvat koji uključuje odstranjenje kože i masnog tkiva od pubičnog pregiba pa sve do pupka ili čak i iznad pupka u nekim slučajevima. Koža iznad pupka se odvoji od trbušne stijenke te se povuče prema dolje i spoji s donjim dijelom reza. Na taj način ožiljak ostaje skriven ispod donjeg rublja, a pupak se preseli na odgovarajuće mjesto na trbušnoj stijenci kroz mali rez. Ako imate i slabost trbušne stijenke, za vrijeme operacije ova se slabost može popraviti i dati vam uži struk. Ako je višak kože i masnog tkiva kod vas ograničen samo na donji dio trbuha, dobra korekcija se može postići i odstranjenjem samo kože i masnog tkiva donjeg dijela trbuha, bez potrebe za pomicanjem pupka.

Kako izgleda prijeoperacijski i operacijski tijek?

Na pregledu će vam liječnik objasniti sve detalje operacije, savjetovati vas u izboru vrste operacije te upoznati s postoperacijskim protokolom. Također ćete s liječnikom razgovarati o vašoj medicinskoj prošlosti, lijekovima koje uzimate, a čije uzimanje možda treba promijeniti u periodu oko operacije, eventualnim alergijama na lijekove i vašim navikama, kao što je pušenje, a koje također mogu imati učinak na ishod operacije. Dobit ćete popis pretraga koje treba napraviti prije operacije.

Na dan operacije je bitno da ne uzimate hranu barem 6 sati prije dogovorenoga vremena operacije, te bistre tekućine barem dva sata prije. Ako kod vas postoji povećani rizik od nastanka duboke venske tromboze nogu, zamolit ćemo vas da navratite do klinike i večer prije operacije kako biste dobili lijek koji će spriječiti nastajanje ugrušaka u vašim nogama za vrijeme operacije. Nakon operacije ćete ostati neko vrijeme u klinici dok anesteziolog ne procijeni da ste spremni za otpust, a ako to bude potrebno, možda ćete ostati u bolnici i do idućeg jutra. Pri otpustu ćete imati dva drena koji su spojeni s dvije plastične bočice. One služe da se tekućina koja se nakon operacije uobičajeno nakuplja oko implantata ne zadržava u vašem tijelu nego da se isprazni u bočice. Prije otpusta kući postavit će vam posebni steznik koji služi da spriječi nakupljanje tekućine u rani, podržava vašu trbušnu stijenku i ubrzava zarastanje, što obično traje oko šest tjedana.

Nakon operacije

Drenovi se uklanjaju na prvoj kontroli, koja je obično 2-3 dana nakon operacije. Sedam dana nakon operacije možete se slobodno tuširati. Povratak lakšim fizičkim aktivnostima i vožnju auta možete očekivati za dva tjedna, dok za teže fizičke aktivnost treba pričekati 4-6 tjedana. Važno je obratiti pažnju da u prvih mjesec dana nakon operacije ne naprežete trbušnu stijenku i ako imate neredovitu probavu da uzimate neko sredstvo za olakšanje probave. Također treba obratiti pažnju na njegu ožiljka, kojeg je od trećeg tjedna nakon operacije potrebno svakodnevno dvaput izmasirati hidratantnom kremom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:39