StoryEditorOCM

vrijeme je rezidbeŠto imaju zajedničko vrt, maslina i vinograd zimi?

Piše PR
1. veljače 2024. - 08:00

Tko kaže da je zima za sve koji rade sa zemljom, bilo to u vrtovima, maslinicima ili vinogradima, idealno vrijeme za odmoriti se, taj se grdno vara. Istina, što se odradilo do kraja studenoga – odradilo se. Prosinac već računamo kao zimski period, a kad temperature padnu, i s dobrim razlogom. Unatoč tome, ono što se naziva biozimom (prosinac i siječanj na obali) idealno je vrijeme za postaviti temelje nove, uspješne godine. Ono što je zajedničko vrtu, maslini i vinogradu zimi je to da i tad ima posla! Mala utjeha: nema toliko posla.

Najvažniji proces je definitivno rezidba stabala – bilo da je riječ o stablu u vrtu, maslini ili vinovoj lozi, računajte da je sad najlakše to odraditi. Cijela struktura postane vidljivija, a time i lakša za daljnji rad na njoj. Taj proces naravno potiče rast biljke, čuva je od bolesti i nametnika. Najbolji alati za to su vrtne pile, poput akumulatorske pile Keo Bosch. Ovaj posao zahtijeva preciznost, te dovoljnu snagu i jačinu baterije, što ova pila i nudi. Sigurno se nitko ne želi naći u situaciji da je tri četvrtine posla gotovo, a pila ostane bez baterije.

Kad je vinova loza u pitanju, uz puno truda i rada, potrebno je dosta finese gdje sve mora biti kako treba. Obrezivanje grana se može dovesti na višu razinu s pravim alatima – naša preporuka su Unior škare za lozu. Ono što treba gledati kod ovakvih škara je da su oštrice ojačane i kaljene te sam dizajn paše svačijem dlanu, koji ujedno time olakšava i posao. Katkad se na tržištu pronađu škare čiji rukohvati kao da su dizajnirani za izvanzemaljca. To nije problem kad se s njima radi oko pola sata. Ali svi znamo da su ovo duži poslovi, e tad to postane problem.

Pokrili smo vrt i vinovu lozu. Maslina zato ima jednu jako važnu stavku. Rezidba, iako iznimno važna, treba čekati kraj zime. Rezovi stimuliraju maslinu na rast, što čini takvo tkivo podložnim niskim temperaturama. Posla svejedno ima. Biozima kod maslina je idealna za obnovu starih nasada. Svako stablo može biti drukčije. Treba prepoznati koje treba, a koje ne treba obnovu (nažalost, svjesni smo da je previše maslina kojima je to potrebno).

Postavlja se pitanje kako prepoznati koja maslina treba obnovu. Kao što dobra stara poslovica kaže "sto ljudi, sto ćudi", tako bi se moglo reći i za maslinu – nema identičnih slučajeva, a svaki pojedinačno procjenjuje maslinar. Tu su naravno neizostavne kvalitetne pile, među kojima se ističe Makita akumulatorska lančana pila.

Korištenjem pravih alata i tehnika tijekom zimskih mjeseci može biti jako produktivno razdoblje u vrtu, vinogradu i masliniku, ali to ne bi bilo moguće bez prigodnih alata. Za cijelu ponudu, preporučujemo da pogledate asortiman Građa prodajnih centara.

14. travanj 2024 21:27