StoryEditorOCM

Ekološka svijestOko škole u Šestanovcu rastu masline, bazge, kadulja, lavanda... A zelenilo ‘buja‘ i unutra!

Piše Mladen Nejašmić
28. svibnja 2022. - 08:16

Uz malo sreće Šestanovac će uskoro postati svojevrstan odgojno-obrazovni kampus, možda i najveći na ovim prostorima. Kockice za njegovu realizaciju već se godinama slažu.

Do cilja je još malo, a to je prije nekoliko dana javno obznanio i Ante Šošić, dožupan splitsko-dalmatinske županije, kada je u prigodi dana te zabiokovske općine jasno i glasno dao do znanja da uskoro počinje izgradnja dugo očekivane sportske školske dvorane.

Njezinom realizacijom o kojoj se govori već tridesetak godina stavila bi se točka na “i” građevinskim aktivnostima unutar OŠ “Dr. fra Karlo Balić”.

Čeka se Županija

Projektna i građevinska dokumentacija je spremna, samo se čeka odluka Županije, a to više nije tema razgovora, napomenuo je dožupan. Tema je sada početak gradnje. Ili kako bi zapjevala Esma Redžepova “Čekanju je kraj”.

Za uvertiru se pobrinula ravnateljica šestanovačke osmoljetke Nada Utrobičić, uredivši školu po mjeri đaka, a njezin okoliš na divljenje cijele Hrvatske. Ista je dobitnik nekoliko nagrada za najljepši vrt primorske Hrvatske, što svakako i zaslužuje.

image

Ravnateljica Osnovne škole 'Dr. fra Karlo Balić' Nada Utrobičić i načelnik općine Šestanovac Martin Merčep

Vladimir Dugandžić/Cropix

– Zajedničkim aktivnostima učenika i djelatnika škole već niz godina provodi se program uređenja školskog vrta. Glavni cilj mu je osposobljavanje učenika, njegovanje i održavanje čiste i uredne okoline. Zadaci su nam ujedno i usvajanje znanja o uvjetima za rast i razvoj biljaka, razvijati ekološku svijest kod učenika, uočavati uvjetovanost biljnog i životinjskog svijeta, upoznavanje s prirodnim karakteristikama okoline, te aktivno sudjelovanje u radnim aktivnostima.

Ukupna površina školskog vrta je oko tri tisuće četvornih metara, od čega se trećina obrađuje. Ostalo je pod travnjakom i raznim stablašicama, kao što su tužne vrbe, masline, kesteni, bazge, japanske trešnje. Od bilja imamo većinom ono ljekovito, kadulju, metvice, ružmarin, lavandu, buhač…, te razne ukrasne grmove i sezonsko cvijeće – nabraja ravnateljica Utrobičić, dodajući kako se u uređenje samog vrta u nekoliko faza utrošilo milijun kuna.

Ono što će sve to podići na veću razinu je projekt STEM učionica na koji se prijavila i šestanovačka škola. Projekt je to EU-a s naglaskom na održivi razvoj kojem je krajnji cilj poticanje izvrsnosti u području STEM-a, IKT-a, poduzetništva, inovacije i kreativnosti.

image

Na fotografiji: Školski vrt u osnovnoj školi u Šestanovcu

Vladimir Dugandžić/Cropix
image
Vladimir Dugandžić/Cropix

STEM učionica

– Radi se od nekih četiristo tisuća kuna za koje smo se putem “CEDRA” Split prijavili i prošli tri kruga. Sada nam ostaje još jedan završni i, ako prođemo, dobivene novce ćemo utrošiti u uređenje dviju učionica u cilju poticanja matematičkih i robotičkih sposobnosti kod naših đaka – tvrdi ravnateljica.

Voditeljica projekta Ana Marušić budućnost rada u novim učionicama vidi u izvannastavnim aktivnostima, rad kroz školsku zadrugu “Šestančica” i proizvodnju kozmetičkih preparata na bazi ljekovitog bilja te jačanje suradnje s lokalnim OPG-ovima i šestanovačkom turističkom zajednicom.

Međutim, i bez adekvatnih prostorija već nekoliko godina tamošnji učenici proizvode razne kremice i pomade iz svog vrta i redovito ih prodaju na školskim izložbama, a odnedavno i svakog utorka na robnom sajmu u Zadvarju.

– Imamo izvrsnu suradnju s lokalnom vlašću u Šestanovcu, što je rezultiralo prije par godina time da svi naši učenici imaju istu školsku odjeću, ljetnu i zimsku. U razgovoru s općinskim vodstvom dano nam je do znanja kako imaju njihovu punu podršku u realizaciji svih projekata, posebno dvorane koja bi prema projektu imala dvjestotinjak sjedećih mjesta i osim učenicima služila bi svima. Cilj nam je dvoranu osposobiti za održavanje županijskih i državnih liga u rukometu, malom nogometu i odbojci. Također jedan dio bi služio za teretanu i saunu, što bi tijekom školskih praznika, uz sportaše, mogli koristiti i turisti, s obzirom na to da je na području općine Šestanovac samo prošle godine ostvareno petnaestak tisuća noćenja u četrdesetak kuća za odmor. Zašto ne, ako gosti to žele, zašto im to ne pružiti – plan je Nade Utrobičić.

image

Na fotografiji: Školski vrt u osnovnoj školi u Šestanovcu

Vladimir Dugandžić/Cropix
image

Na fotografiji: Ravnateljica Nada Utrobičić

Vladimir Dugandžić/Cropix
image
Vladimir Dugandžić/Cropix
image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Novi vrtić i jaslice

Međutim, za kampus je potrebno još malo više. A za to više potrudila se općinska vlast. Prije nekoliko godina u blizini škole izgrađen je i prvi dječji vrtić. Pošto se demografska slika na tom području mijenja iz korijena, Općina je u pripremama za gradnju još jednog novog, na istočnoj strani školske zgrade.

Najavio je to i općinski načelnik Martin Merčep.

– U pripremi je kupnja dodatnih osamsto četvornih metara za gradnju novog vrtića, u kojem bi uz dvije predškolske skupine imali i onu za jasličku dob. Time bi se zaokružile potrebe naših mališa. U skladu s tim ovih dana smo otvorili i prvo dječje zabavište u mjestu. Oko dvjesta tisuća kuna utrošili smo u uređenje dječjeg igrališta. U tu svrhu kroz program implementacije dječjih zabavnih parkova kroz aktivnosti i suradnju Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije, Doma zdravlja SDŽ-a i lokalne samouprave, omiški Crveni križ donirao je potrebne sadržaje, klackalice, “ljulje”, njihalice i tobogan. Sve je povezano ili će biti povezano sa školom tako da bi uistinu dobili jedan odgojno-obrazovni kampus, čije će usluge moći koristiti i susjedne općine. Upravo je to glavni cilj našeg programa da vratimo ljude tamo gdje su ponikli, a u tome imamo punu podršku ravnateljice i djelatnika naše osnovne škole – optimističan je načelnik Merčep.

19. travanj 2024 08:26