StoryEditorOCM

Mjesečni pregled novosti s www.posadisam.com

Piše PR
24. studenog 2023. - 09:45

Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine, još nam uvijek omogućava boravak u vrtu, makar u onom najtoplijem dijelu dana. Iako vrtlarskih radova na otvorenom sada i nema baš previše, još uvijek možete ponešto učiniti, a u našem kalendaru radova doznajte što.

Sada je dobro vrijeme za razmnožavanje trajnica dijeljenjem. Na taj ćemo način od jedne biljke dobiti nekoliko njih. Trajnice je dobro s vremena na vrijeme podijeliti i kako bi se pomladile, a i kako se ne bi previše razbujale na gredici.

Svakako je u ovo vrijeme poželjno sakupljati svo otpalo lišće i drugi organski materijal, te ga stavljati na kompostnu hrpu. Do sljedećeg proljeća, djelovanjem mikroorganizama, stvorit će se fini kompost kojim ćemo obogatiti vrtno tlo.

Vrtno tlo možemo obogatiti i pepelom. Zato nakon čišćenja peći, dio svakako prospite po vrtu. O blagodatima pepela čitajte ovdje.

Glavnina vrtlarskih radova u ovom je razdoblju vezana uz sobno bilje. Već je vrijeme od „Božićne zvijezde“ pa doznajte sve o odabiru i njezi ove omiljene zimske sobne biljke. No, osim zvijezde, lijep su ukras svakog stana i afričke ljubičice. Vrlo ih je jednostavno razmnožiti, a to možete učiniti u svako doba godine.

Iako je zima vrijeme u kojem miruju i sobne biljke, ipak je neke vrste potrebno i prihraniti, najbolje tekućim hranjivima. Pročitajte osnovne smjernice o gnojidbi najčešćih skupina sobnih biljaka. Posadisam.com vam donosi i zanimljive članke o forsiranju lukovica zumbula koje će, uzgajane u čaši vode, procvjetati već u prosincu. Doznajte i kako uzgajati „slonovu nogu“ – nolinu te kako u ciklami uživati što duže.

Sve ovo, uz mnoštvo drugih zanimljivih tekstova, čitajte na www.posadisam.com.

27. travanj 2024 02:36