StoryEditorOCM

Borba sa sušomHortikulturni stručnjaci iz ‘Vrtlara‘ pojašnjavaju kako ispravno zalijevati biljke, daju savjet i uzgajivačima povrća

Piše Gabrijela Bijelić/DV
12. kolovoza 2022. - 08:10

Suša ne pogađa samo izvorišta vode, rijeke, jezera i veće obradive površine, već i naše balkone, đardine, cvjetnjake koji itekako pate zbog višetjednog razdoblja bez kiše koje se na dubrovačkom području nikako ne prekida.

Slijedom brojnih upita sugrađana kojima su biljke lončanice, nasadi i agrumi zbog manjka kiše uveli ili se ozbiljno sasušili, u dubrovačkom Vrtlaru raspitali smo se kako ispravno tretirati zelenilo ako ga želimo pričuvati, piše Dubrovački vjesnik.

image

Sadnice cvijeća

Niksa Stipanicev/Cropix

- Potreba za zalijevanjem bilja nisu univerzalne, ovise o brojnim okolišnim čimbenicima kao što su vrsta tla, stupanj obrade tla i položaj na kojem određena biljka raste, odnosno jesu li posrijedi urbani uvjeti ili slobodna tla, kakva je nadmorska visina, osunčanost, zavjetrina...Ipak, potreba zalijevanja ovisi najviše o biljnoj vrsti, kao i o razvojnoj fazi biljke. Nemaju jednake potrebe za vodom mlade sadnice voćaka i primjerice duboko ukorijenjena, nekoliko desetljeća stara stabla.

Što se tiče ukrasnih vrsta, najbolje je na jesen posaditi bilje prilagođeno datim klimatskim uvjetima, jer takvo bilje uglavnom nema potrebu za dodatnim navodnjavanjem – objašnjavaju hortikulturni stručnjaci iz Vrtlara koji daju savjet i uzgajivačima povrća:

image

Patlidžani svih vrsta i oblika

Cropix

- U slučaju plodovitog povrća kao što su pomadore, paprike, kukumar i slično, zalijevanje je nužno, ali ni tu ne treba pretjerivati i nema univerzalnog pravila koje kaže kolika je točno količina dodane vode potrebna određenoj sadnici. Pomadori koja raste u grasti na balkonu, primjerice, treba češće i više dodavati vodu u usporedbi s pomadorom koja raste u obrađenom, dubokom humusnom tlu, ispod krošnje nekog stabla – ističu iz Vrtlara.

- Ako se površina tla češće obrađuje, tada se ne stvara jaka pokorica te takvo tlo lakše upija vlagu iz zraka. Biljke koje su „naučene“ na navodnjavanje, u slučaju  kvara na sustavu za navodnjavanje, neće opstati kroz duže sušno razdoblje, jer iste razvijaju plitko korijenje. Treba promatrati svoj nasad i zalijevati ga po potrebi. U zalijevanju bilja zaista ponekada „manje znači više“. Višak vlage pogoduje i razvoju različitih biljnih bolesti – savjetuju stručnjaci i napominju kako je zalijevanje općenito najbolje provoditi rano ujutro.

Agrume zalijevajte jednom do dvaput tjedno

Na sušu su posebno osjetljivi limuni koji slabo podnose i niske temperature. Limun je suptropskog podrijetla, voli vlagu, sunce, toplinu, ali nikako ne trpi nedostatak vlage. Ako uočite suho ili otpadnuto lišće i grančice, jasno je da biljka pati za navodnjavanjem.

Upućeni stoga napominju kako osim redovitog, ali umjerenog zalijevanja, limunu i agrumima općenito odgovara hranjenje organskim sastojcima i mineralima, a ako su u zatvorenom, čuvanje temperature i vlažnosti zraka. Za vanjske je biljke pak preporuka zalijevanje jednom do dva puta na tjedan.

image

Agrumi traže posebnu skrb
 

Cropix
15. travanj 2024 06:14