StoryEditorOCM

EGZOTIČNO POVRĆECucamelon ima okus koji je kombinacija krastavca i limete, a lako se uzgaja i u našim krajevima

Piše Maslina/Agroklub
23. veljače 2022. - 11:59

Plodovi mini meksičkog krastavca, mišje dinje ili cucamelona (Melothria scabra) izgledaju poput malih lubenica. Pripada porodici Cucurbitaceae. Vodi porijeklo iz Centralne Amerike i Meksika. To je tropska, višegodišnja vrsta, ali je kod nas jednogodišnja. Lako se uzgaja, a ima zahtjeve kao i krastavac. Ako se bavite uzgojem i prodajom povrća, njime možete upotpuniti svoju ponudu, piše Agroklub

Plodovi se mogu jesti svježi, u salatama, salsama, dodavati koktelima, termički i obrađivati i kiseliti. Bogati su vitaminima i antioksidansima, a po okusu podsjećaju na kombinaciju krastavca i limete. Konzumiraju se dok su zeleni, kao i krastavci. Zreli plodovi nisu za jelo.

Glavna vriježa dostiže dužinu do 2,5m. Samooplodna je vrsta, na istoj biljci se formiraju ženski i muški cvjetovi. Ženski se pojavljuju malo ranije u odnosu na muške. Oprašivanje se obavlja pomoću oprašivača i vjetra. Plodovi se formiraju od srpnja do kraja rujna. U hladnjaku se čuvaju nekoliko dana.

Sjetva ovog povrća se može obavljati direktno ili se uzgajati presadnice. Agrotehnika je kao kod krastavca.

Najsigurniji način uzgajanja je iz presadnica. Sjetva se obavlja u kontejnere ili posude za krastavac, a koristi se isti supstrat. Obavite je četiri tjedna prije sadnje na stalno mjesto. Dubina sjetve je 1 cm. Prilikom sjetve okrenite sjemenku tupim krajem prema dolje. U plastenicima koji se griju i gdje je temperatura između 22 i 24ºC niče za 10 do 14 dana. Biljke počinju plodonositi 65 do 75 dana poslije presađivanja.

Osjetljiv je na mraz i nisku temperaturu. Ako ga sijete na otvorenom, najbolje je da sačekate da prođe opasnost od mraza. Odaberite osunčano mjesto. Za dobar rast i razvoj neophodno je da bude najmanje 6 sati izložen suncu. Može tolerirati blagu sjenu u poslijepodnevnim satima, naročito u sušnim ljetima.

image
Tiny cucamelons in hand
Shutterstock

Zemljište treba biti dobro drenirano, blago kiselo. Pogoduje mu kada je bogato organskim tvarima. Ako to nije slučaj, prije sjetve, odnosno sadnje presadnica, dodajte kompost.

Razmak između biljka je 30 do 40 cm. Ne zauzima prostor kao drugi pripadnici ove porodice. Za njihov uzgoj je dobro da se penju uz armaturu poput krastavca. Njihove nježne vriježe su osjetljive na kontakt sa zemljom i brzo počinju truliti, posebno kada je kišna godina ili kada se zamoče prilikom zalijevanja.

Kako bi spriječili rast korova, održavali vlažnost zemljišta i ujednačenu temperaturu možemo malčirati okolo biljaka. Malč nam pomaže da ne oštetimo korijen, jer je plitak.

Tijekom vegetacije potrebno ga je zalijevati. No, ne podnosi previše vlage u zoni korijena. Tijekom vegetacije se obavlja prihrana i rezidba. Glavna vriježa se skraćuje kada dostigne do 2,40 cm, a bočni ogranci se skraćuju, odnosno pinciraju se vrhovi, kada dostignu dužini do 40 cm. To će potaknuti razgranavanje, biće više cvjetova i na kraju plodova.

Od štetočina česte su lisne uši, a pepelnica od bolesti.

Kako bi imali vlastito sjeme ostavite nekoliko plodova na biljci da dozriju. Zreli plodovi se uberu, presiječete ih na pola i izvadite pulpu sa sjemenkama. Isperite sjeme od pulpe i ostavite jedan do dva dana potopljene u vodi. Sve isplivale sjemenke bacite, jer su šture, neće klijati. Preostalo sjeme isperite, stavite u tankom sloju da se osuši. Sjeme sa starošću gubi klijavost. Čuvajte ga u papirnatim vrećicama, na suhom i tamnom mjestu.

Pošto se radi o tropskoj višegodišnjoj biljci možemo ih čuvati preko zime i na proljeće iznijeti napolje. Prije pojave mraza i hladnih dana tijekom jeseni cucamelon je potrebno unijeti u prostor koji će mu osigurali optimalne uvjete, da je toplo. Redovno ga zalijevajte, piše Agroklub.

image
Freshly harvested cucamelons in bowl on a rustic wood table.
Shutterstock
05. lipanj 2023 22:20