StoryEditorOCM

PAUNOVO OKOZaštitimo zajedno vaše nasade maslina

Piše I. Č.
19. ožujka 2022. - 10:00

Proljetno opadanje listova masline već je poznati simptom bolesti pod nazivom PAUNOVO OKO. Navedenu pojavu uzrokuje patogena gljiva imena Spilocaea oleaginea koja isključivo zahvaća maslinu. Davne 1845. godine Francuz Castagne prvi put opisuje bolest pod imenom Cycloconium oleaginum.

Danas je pojava ove bolesti prisutna u cijelom svijetu u svim područjima uzgoja masline. Stručnjaci je kategoriziraju jednom od najraširenijih i najopasnijih gljivičnih bolesti masline.

Na obalnom dijelu naše regije poznata je od VIII. stoljeća. Možemo utvrditi kako je pojava paunovog oka na listu masline izrazito velik i ozbiljan problem u gotovo svim našim maslinicima, uključujući i one s ekološkom proizvodnjom. Bolest se javlja na svim uzgojnim područjima masline u Hrvatskoj. Negativno utječe na rodnost zaraženih stabala, a uzastopna pojava iz godine u godinu, uzrokuje propadanje čitavih stabala maslina, pogotovo onih mladih.

Riječ je o ekonomski najštetnijoj bolesti masline jer dovodi do djelomične ili potpune defolijacije stabala (opadanja listova). Bolest najčešće napada listove na donjim dijelovima krošnje. Zbog ubrzanog opadanja listova masline urod takvih maslinika je izrazito smanjen ili u potpunosti izostaje. Dugoročna posljedica ne tretiranja zaraženih stabala se uviđa kao kondicijsko slabljenje stabala maslina.

Simptomi bolesti PAUNOVA OKA

Vidljive tamnozelenie pjege na listovima masline u obliku koncentričnih prstenova.  Zaraženi listovi počinju žutjeti, a pjege poprimaju smeđu do crnu boju. Zaraženi listovi naposlijetku otpadaju. Ako se bolest iz godine u godinu ne suzbija, može uzrokovati propadanje pojedinih stabala u starijim maslinicima ili svih stabala u mladim maslinicima. Posebno osjetljiva sorta masline je oblica (levantinka, drobnica) koja je i najzastupljenija u Hrvatskoj.

Preporuka Chromos Agro  proizvođačima maslina i maslinovog ulja za suzbijanje Paunova oka i antraknoze ploda su sada već provjereno sigurani i učinkoviti  fungicidi SYLLIT 544 SC i  SUGOBY.

SYLLIT 544 SC je visokoučinkovit sistemični fungicid preventivnog i kurativnog djelovanja.

Ima jedinstveni način djelovanja kontaktno, penetrirajuće i translaminarno.

Sredstvo se koristi u razdoblju kada su povoljni uvjeti za razvoj bolesti, od razvoja lista

(BBCH 11) do završetka cvatnje (BBCH 69) i/ili u jesen (prije i poslije berbe).

Preporučena koncentracija za primjenu je 1,25 – 1,65 l/ ha uz utrošak vode 1500 – 2000 l/ha.

Prednost SYLLIT 544 SC je što djeluje na svim mjestima gdje se može razviti Paunovo oko masline (učinak i na peteljke).

SYLlIT 544 SC ne usporava rast i razvoj mladica već potiće rast listova i pupova. Oboljeli listovi su zaštićeni od širenja infekcije i nastavljaju se razvijati.

Pripravak SUGOBY osigurava lokalno sistemično djelovanje koje ima učinak i na površini lista. Nakon primjene veže se na voštani sloj kutikule lista i drugih biljnih organa. Pruža izvrsnu zaštitu pri niskim i visokim temperaturama. Izuzetno je otporan na ispiranje kišom.

Prednost SUGOBYA je “zeleni efekt” – izraženija zelena boja biljke, zdravi plodovi, pozitivan fiziološki uinak na biljke i povećanje biomase tretiranih biljaka.

Naša preporuka je pomiješati CUPRABLAU Z 35 WG sa sredstvom SUGOBY (krezoksim-metil 500 g/kg) u koncentraciji 0,015% - 0,02% zbog toga što na taj način imamo potpunu i trajniju zaštitu protiv paunova oka.

SAVJET PLUS! 

JAČANJE OTPORNOSTI BILJAKA NA STRESNE UČINKE!

Trenutno doživljavamo abiotske stresove poput velikih kolebanja jutarnjih i dnevnih temperatura, a već zabrinjava nedostatak oborina. Naša preporuka je koristiti biostimulator AMALGEROL® ESSENCE – organsko tekuće gnojivo na bazi biljnih hormona, biljnih ekstrakata, aminokiselina, antioksidanata, alginata, organskog ugljika (C), organskog kalija (K) i dušika (N). Kompatibilan je s većinom zaštitnih sredstava.

Prednosti upotrebe AMALGEROL® ESSENCE biostimulatora u poljoprivrednoj proizvodnji:

  • Štiti od stresa uzrokovanog vremenskim prilikama, nepovoljnih učinaka kemijskih sredstava i stresa uzrokovanog nepovoljnim svojstvima tla
  • jača korijenski i imunološki sustav biljaka
  • za siguran i stabilan prinos u svakoj situaciji
  • dopušten u ekološkoj poljoprivredi

Naša preporuka je koristiti AMALGEROL® ESSENCE u svim situacijama povećanog faktora stresa, tj. koristiti ga za jačanje imuniteta biljaka na razne biotske činitelje stresa poput patogenih gljivica, bakterija i insekata.

AMALGEROL® ESSENCE prije nadolazećeg stresa u dozi od 1,5 l / ha, te drugu primjenu nakon stresa 1,5 l/ha. Na taj način biljka bi bila preventivno i kurativno zaštićena od nepredvidivih vremenskih uvjeta i stresnih činitelja.

Ako niste odradili preventivno tretiranje prije nadolazećeg stresa, ali radite ga nakon njega, preporuka bi bila da se koristi 3 l/ha. Kompatibilan je s većinom zaštitnih sredstava.

Chromos Agro d.o.o.

Ante Grubišić, dipl.ing.agr., mob. 098/335 702, besplatni telefon 080046746

www.chromos-agro.hr

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera.

Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod.

20. travanj 2024 11:02