StoryEditorOCM

STRUKA SAVJETUJERezidbom rodnih nasada maslina sprječavamo prerano starenje i gubitak rodnosti

Piše Mr. sc. Stanislav Štambuk
22. ožujka 2022. - 14:25

Slabo bujnu maslinu treba jače rezati, rodne grančice svesti na najmanji broj, a ostale ostaviti bez razlike.

Rezidbom rodnih nasada maslini produljujemo doba rodnosti, odnosno sprječavamo prerano starenje i gubitak rodnosti. Stalnim, odmjerenim pomlađivanjem omogućavamo rast izbojaka za sljedeću godinu i tako produljujemo rodnost stabla.

image

Vrste grančica na maslini

Pri rezidbi masline mora se voditi računa o: količini kiše koja padne tijekom prethodne jeseni, prošlogodišnjem urodu, vegetativnom stanju stabla u vrijeme rezidbe, načinu uzgoja i gustoći sklopa i namjeni ploda.

U našim klimatskim uvjetima rezidbu je preporučeno obavljati nakon prestanka opasnosti od smrzavanja.

Rezidbu maslina ne bi trebalo obavljati tijekom zime u područjima gdje postoji opasnost od pozebe, stoga što veća biljna masa na neorezanom stablu masline ima stanoviti zaštitni učinak.

image

Baterijske škare FELCO 812

Rezidbu maslina nakon obilnog roda može se obavljati neposredno pred cvatnju, bez ikakvih posljedica. Kod takve rezidbe (kasne) najbolje se uočavaju rodne, nerodne i mješovite grančice.

Rezidba na rod uključuje nekoliko preduvjeta: razvijenu i usklađenu krošnju, dobru kondiciju stabla i normalan urod u prethodnim godinama sukladno kondiciji i masi stabla.

Za uspješnu rezidbu na rod nužno je poznavati sljedeća pravila: maslina stvara cvijet na jednogodišnjoj mladici, kako se osnovna grana produžuje i razgranjuje, cvijet se udaljava prema vrhu, samo osunčani list stvara hranu ivoda je osnova života i limit proizvodnje na kršu.

Kod masline razlikujemo: vodopije, drvne (nerodne) grančice, mješovite grančice i cvjetne (rodne) grančice. Vodopije (mlaz, mulac) izboji su koji se na maslini često pojavljuju, posebno nakon jače rezidbe. Drvna (nerodna) grančica manje je bujna od vodopije, raste uspravno i izbija iz dvogodišnjih ili trogodišnjih grančica, a nosi jedino drvne pupove.

image

Jednogodišnja, dvogodišnja i trogodišnja grana masline
 

Arhiva Mario Todoric/Cropix

Mladom stablu masline rezidbom treba potencirati rast u prostor, a ne u visinu. To se postiže naginjanjem (otklonom) osnovnih grana i izolacijom vrha.

Slabo bujnu maslinu (granu) treba jače rezati, rodne grančice svesti na najmanji broj, a ostale ostaviti bez razlike. Vrlo bujne masline (grane) treba slabije, odnosno umjereno rezati, ostaviti sve rodne grančice, drvne i mješovite prorijediti.

Alat za rezidbu i precjepljivanje: voćarske škare, koje služe za razidbu maslina i ostalih voćaka, kutijica sa voćarskim voskom, koji nam služi za premazivanje rana nakon rezidbe, mali voćarski nož koji nam služi za precjepljivanje maslina i ostalih voćaka, a njime se možemo poslužiti pri prstenovanju kad nemamo pravog originalnog noža za pravljenje prstena na maslini, male ručne pilice koje nam služe za rezanje većih grana, velike škare za velike grane...

image

Ručne škare FELCO 31

image

Dvoručne škare FELCO

image

Baterijske škare FELCO 822 -HP

image

Produžetak za baterijske škare FELCOtronic (1.5 meter)

Precjepljivanjem ispravite grešku

Precjepljivanje je zahvat kojim se pokušavaju ispraviti greške u maslinarstvu kada je potrebno mijenjati sortiment u postojećem masliniku, a da se pritom ne moraju vaditi postojeća stabla. Ako su stabla u dobroj kondiciji, precjepljivanje je najjednostavniji način i mnogo jeftiniji način zamjene sorte, nego krčenje i sadnja novog maslinika.

Postoji više načina cijepljenja i precjepljivanja maslina.

Promjena sortimenta najčešće se obavlja kad postojeća sorta više nije popularna, kao, na primjer, oblica, koje ima najviše i gdje je većina maslinika posađena oblicom, odnosno kad se pojavi nova ekonomski isplativija sorta.

Priprema stabla masline za precjepljivanje sastoji se u prikraćivanju primarnih grana za jedno dvije trećine u cilju odstranjivanja već postojećeg uzgojnog oblika. Ovaj način precjepljivanja primjenjuje se kad se u potpunosti želi zamijeniti jednu sortu drugom.
Međutim, u slučaju kad se samo želi dodati sorta oprašivač, nije potrebno precjepljivati sve grane, nego se to može obaviti na nekoliko grana u krošnji.

image

FELCO nož za kalemljenje

image

FELCO pila

Tehnički cijepljenje ili navrtanje grančice koju nazivamo plemka u praksi je najraširenija. Plemke se uzimaju samo od zdravih i provjerenih stabala, a ne preporuča se uzimati od starih i izrođenih stabala.

Kako je sorta oblica kao monosortna lošije rodna i ima alternativnu rodnost, najviše se primjenjivalo precjepljivanje nekom sortom koja je dobar oprašivač oblice, a to je: levantinka, uljarica, lastovka i dužica.

Posljednjih se godina precjepljuje i sortom istarska bjelica, dužica, pischoline, carolea, itrana i dr.

Što s ostacima nakon rezidbe

Posljednjih godina intenzivno se istražuje iskorištavanje ostataka grana od rezidbe za dobivanje biogoriva, celuloznih materijala i dr. Ostaci od rezidbe, odnosno tanje grančice, mogu se koristiti u ishrani preživača (ovce i koze). Također se mogu samljeti i razbacati po masliniku kao malč.

image

Sječkalica za usitnjavanje orezanih grana

image

Poljopromet d.o.o. ovlašteni zastupnik za Felco

image

SJEDIŠTE TVRTKE: Splitska 27b, Metković, info@poljopromet.hr, www.poljopromet.hr,

tel.+385 (0) 20 681-946, fax:+385 (0)20 681-327

POSLOVNICE: METKOVIĆ, OPUZEN, ROGOTIN, IMOTSKI, VRGORAC, SPLIT, SMOKVICA, OREBIĆ
 

14. travanj 2024 10:42