StoryEditorOCM

vrt u kolovozuVrijeme je za rezidbu lavande, ali i tjeranje kukaca: evo kako ćete izraditi smrtonosne klopke za 'neželjene goste'

11. kolovoza 2017. - 13:00

Radovi i uživanje u vrtovima, te na zelenim terasama i balkonima, ovih su dana ograničeni na ranojutarnje i kasnopopodnevne sate. Iako su nas vrućine uglavnom otjerale u klimatizirane prostore ili na sjenovite dijelove plaža, naše se bilje ne može sakriti pa zahtijeva pojačanu pažnju, a ono osjetljivije, poput omiljenih nam rajčica, i unatoč njoj sahne pod navalama vrućine.

Osim redovitog zalijevanja korijena, koje je u vrućim ljetnim danima, bez obzira na pravovremeno malčiranje, zlatno pravilo i kod uzgoja bilja koje dobro podnosi suše, tu je i budna zaštita od nametnika, koji su u ovo doba godine pojačano aktivni.

Za bolje podnošenje ovih nemilih uvjeta, kao i za bolju plodnost, biljke još koji put počastite prihranom, a ako to već niste učinili, one bogatije plodovima dodatno poduprite. Pogotovo voćke, čije grane ovih dana trpe težinu punog ploda i lisne mase, pomognite osloncem kako se pod teretom ne bi slomile.

Doba je godine i za rezidbu živica i grmova, kako crnogoričnih, tako i ostalih ukrasnih vrsta, stoga dobro očistite vrtlarske škare i primite se posla. Ako lavandu još niste obrali, nego ste joj redovitom rezidbom posušenih grančica produžili cvatnju, kolovoz zove na njezino godišnje skraćivanje.

To je jedan od meni ugodnijih radova u zelenoj zoni, jer obavijena njezinim opojnim mirisom, koji kao da miluje misli, rezidbu ne doživljavam kao rad, nego kao kreativni privilegij sudjelovanja u obogaćivanju njezine raskoši.

Kako se ova grmolika zaštitnica Mediterana iz godine u godinu širi i raste razvijajući drvenaste grančice, za zadržavanje lijepog i kultiviranog izgleda zrele biljke presudna je redovita rezidba. Iako sam u načelu sklonija uživanju u ljepoti oblika bilja stvorenoj snagom i maštom prirode; sveprisutni motivi okruglih grmova lavande, utkani u moju podsvijest od ranog djetinjstva, privoljeli su me takvom njezinu oblikovanju.

Osim o tom "geometrijskom" pitanju, prilikom rezidbe valja povesti računa i o tome da se uklone osušene i oštećene grančice, kao i o tome da je ne kratite za više od trećine ukupne visine, što je preporučena dužina koja jamči bujnost u idućoj sezoni cvatnje.S orezanim grančicama vjerojatno znate što ćete, jer osim spremanja osušenog cvijeta u ormare, što je tradicionalan način zaštite od moljaca, internet je pun raznih maštovitih ideja o njihovu pakiranju i namjeni. Podsjetit ću vas tek na njezino repelentno svojstvo protiv komaraca, pa ću vam predložiti nešto na što sam mnogo puta naišla u starijim otočnim kućanstvima.

Svežanj lavande ovješen uz prozor, ili položen na prozorsku dasku, funkcionira, kako kaže predaja, a potvrđuje znanost, kao zaštita od ovih sitnih i napornih "kradljivaca krvi", ali i škorpiona, koje tako odvraćate od vašeg doma.

Spomenut ću i ose, koje u krajevima gdje obitavam stvaraju prilične probleme, pa sam, kao i moji ukućani, posljednjih tjedana već otrpjela nekoliko uboda. Stvaraju li i vama probleme pa želite smanjiti njihovu koncentraciju u vašoj neposrednoj okolini, vrijedi im prirediti klopku.

Šećer, pivo i ocat u osnovi su ovog narodnog recepta, koji itekako dobro trpi varijacije na temu u obliku zgnječenog voća, poput omiljenih im smokava i grožđa, ili pak kakvog domaćeg voćnog soka umjesto šećera.

Ovako priređenu mješavinu ostavimo u plastičnoj boci kojoj smo prethodno odrezali vrh i okrenuli ga prema unutrašnjosti boce, ili smo na njezinu gornjem dijelu izbušili rupe kroz koje će ose ući privučene opojnim mirisom. Kako ne znaju pronaći put iz ove zamke, vrtjet će se u boci do iznemoglosti te će se konačno u njoj utopiti.

Ovako pripremljena klopka dnevno će uhvatiti desetak osa, no, nažalost, vjerojatno će ih ostati dovoljno "na slobodi" da vam onemoguće opušteni ručak na terasi.

Ostanimo na odbijanju neželjenih gostiju, kad je tekst već otišao u tom smjeru, pa završimo ovu priču s tjeranjem zmija. Iako ih u urbanim sredinama uglavnom nema, svako toliko na stranicama Slobodne Dalmacije osvane vijest o zmiji pronađenoj u spavaćoj sobi kućanstva u nekom od rubnih gradskih kvartova dalmatinskih gradova.

Kakva je situacija u ruralnim dijelovima zaleđa i na otocima, najbolje znamo mi koji tamo obitavamo, pa smatram da nije naodmet podijeliti i jednostavnu mjeru zaštite.

Sumpor je, naime, izvrstan repelent protiv ovih nemilih gmazova koji u mnogima izazivaju jezu, pa se preporučuje sumporanje rubnih dijelova terena, odnosno dvorišta, kako bismo se riješili ovih neželjenih gostiju.

29. siječanj 2023 11:41