StoryEditorOCM

ŽUPANIJA POKRENULA INICIJATIVUNeretvanske mandarine prodavat će se po gradovima i općinama

10. listopada 2018. - 14:55

Dubrovačko-neretvanska županija pokrenula je inicijativu za prodaju neretvanskih mandarina na javnim površinama hrvatskih gradova i općina.

Podsjetimo, odlukom župana Nikole Dobroslavića osnovano je i imenovano povjerenstvo za mandarine kao savjetodavno tijelo župana po pitanjima od općeg značaja za uzgoj i plasman mandarina u dolini Neretve.

U devetočlanom povjerenstvu su predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Razvojne agencija DUNEA, Jedinice lokalne samouprave iz doline Neretve, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, te predstavnike proizvođača i otkupljivača mandarina.

Očekivani urod neretvanskih mandarina ove godine je oko 50 tisuća tona, a zbog izostanka kvota Europske komisije, te produljenja ruskog embarga na uvoz hrane iz zapadnih zemalja, pojavile su se poteškoće u prodaji mandarina.

Upravo iz tog razloga, jedna od aktivnosti povjerenstva za mandarine u suradnji s Leader mrežom RH, je inicijativa da se proizvođačima iz doline Neretve osigura samostalan plasman mandarine na javnim površinama jedinica lokalne samouprave diljem Hrvatske, predviđenim za prodaju sezonskog voća i povrća.

Za realizaciju ove inicijative zadužen je županijski Upravni odjel za gospodarstvo i more sa sjedištem u Opuzenu, na adresi Zrinsko-Frankopanska 1, prvi kat. Svi proizvođači zainteresirani za ovu inicijativu mogu se obratiti savjetniku u Upravnom odjelu za gospodarstvo i more, Čedi Vučkoviću, koji će ih uputiti u detalje vezane za plasman mandarina i povezivanje s tržištem, priopćeno je iz Dubrovačko-neretvanske županije.

19. travanj 2024 22:10