StoryEditorOCM

tuga u vinogradimaNevrijeme u samo deset minuta 'stuklo' cijelu godinu: 'Već formirani grozdovi su uništeni, redovi loza opeljušeni su udarcima tuče'

14. lipnja 2018. - 12:00

U samo desetak minuta koliko je padala, tuča veličine oraha desetkovala je mnoge vinograde na zapadnom dijelu Imotskog polja u Šumetu i Lugu u općini Proložac, potom u Drumu i Poljicima u općini Podbablje, te u Krstaticama u općini Zagvozd.

- Evo vidite što mi je učinila tuča. Lani u četvrtom misecu lozu je desetkovao led i nisam imao uroda, a ove godine loza je ponijela samo da se poželjeti može. I sada u deset minuta sve je uništeno. Mislim, bar prema prvim procjenama, između 60 i 70 posto uroda. Ovako je u mom, a evo i u vinogradu moga susjeda Slobodana - veli nam razočarani vinogradar Ivan Erceg iz Druma pokazujući koliko je tuča uništila već krupne grozdove.

Njegova supruga pokazala nam je uništene nasade krumpira, kivija, a da o uništenom cvijeću oko kuće i ne govorimo.

- I u nas u Lugu, a posebno u susjednom Šumetu, čini se da je bilo najteže. Lijepi već formirani grozdovi su uništeni, cijeli redovi loza jednostavno su opeljušeni udarcima tuče. Sada se ne može reći koji je obim štete, ali će sigurno biti velika - javio nam se Tvrtko Bubalo, poznati vinogradar iz Luga u općini Proložac.

Prošavši samo uz lokalnu prometnicu od bivše imotske vinarije prema Šumetu i dalje prema mostu kod Crnogoraca susreli smo razočarane vinogradare koji jednostavno nisu bili voljni za priču.

- U Poljicima je tuča na nekim mjestima bila i do trideset centimetara - riječi su Nikole Ćelića, koji nam je i poslao fotografije iz samog središta nevremena nad njegovim selom.

Bilo je stvarno brzo i pogibeljno za lozu i ostale povrtlarske kulture. Štete će biti sigurno puno, strah me je i promisliti koliko - veli nam Nikola.

Iz Krstatica također loše vijesti. U zaseoku Gornji Gudelji, kako nam je javio Ante Gudelj Bube, tuča je u samo deset minuta uništila kompletan urod povrtlarskih kultura, krumpir, rajčicu, paprike.

15. travanj 2024 17:40