StoryEditorOCM

tradicija s jugaDubravka Šuica u Bruxellesu lobira za našu autohtonu sortu: Malvasija dubrovačka zaslužuje zaštićeno geografsko podrijetlo

1. ožujka 2018. - 15:42

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica istaknula je važnost zaštite malvasije dubrovačke, bijele vinske sorte s višestoljetnom poviješću koja ima iznimno značenje za Dubrovnik i Konavle.

Dubrovčani su njom darivali samo najveće prijatelje i podmićivali neprijatelje: malo je vina koji imaju priču kao malvasija

Šuica se za ovu vrijednu sortu zauzela tijekom rasprave o izvješću „Definicija, prezentiranje i označivanje jakih alkoholnih pića i zaštita njihovih oznaka zemljopisnog podrijetla“, čime se predviđa poboljšano označavanje alkoholnih pića i uspostava online registra geografskog podrijetla alkoholnih pića.

Zastupnica Dubravka Šuica je nakon više uloženih amandmana ponovila da malvasija dubrovačka zaslužuje adekvatan tretman u europskim razmjerima.

– Pozdravljam najnoviji način online registra jakih alkoholnih pića i zaštite njihovih oznaka zemljopisnog podrijetla i zahvaljujem izvjestiteljici na vrijednom radu. Shvaćam da je ovo tehnički dosje koji služi kao izvrsna podloga za daljnje pregovore. Podržavam dodatni popis proizvoda zaštićenog zemljopisnog podrijetla te zaštitu od krivotvorenja. Ovo je prigoda da iniciram da se poznata Malvasija dubrovačka, vrsta bijelog vina, priključi dosadašnjem popisu vina, jer osim što ima sve karakteristike za zaštitu geografskog podrijetla, ima i povijesne značajke. To je vino koje se konzumiralo za vrijeme Dubrovačke Republike, spominje se u aktima Dubrovačke Republike i do danas se nastavlja njegova proizvodnja – naglasila je Dubravka Šuica.

 
Podsjetimo, malvasija dubrovačka je sorta koja se tradicionalno uzgaja u Konavoskom polju u blizini Dubrovnika. Svoje korijene vuče još iz doba Dubrovačke Republike. Stari Dubrovčani posebno su cijenili ovo desertno vino, a u njegovim čarima uživala je u to doba vlastela kako Dubrovnika tako i susjednih zemalja. Postoje zapisi kako se još 1383. godine izvozila bosanskom kralju Tvrtku I. Kotromaniću. Uzgaja se uglavnom u Dubrovačkom primorju.

Malvasija dubrovačka je uvrštena na sortnu listu Republike Hrvatske i na nacionalnu listu priznatih kultivara, gdje je preporučuju za uzgoj na području srednje i južne Dalmacije. Spominje se u povijesnim dokumentima Dubrovnika, i to još 1383. godine.

Jedan je dubrovački vlastelin 1385. godine tražio dozvolu od vlasti za kupnju malvasije, s obzirom da malvasija nije bila u slobodnoj prodaji, jer je to vino "u kojemu se uživa, a ne proždire”. Također se spominje 1424., kada je Veliko i Malo vijeće Republike zabranilo prodaju vina po višim cijenama od odobrenih.

Karaman obnovio uzgoj

Vinaru Niku Karamanu iz Konavala na projektu revitalizacije Malvasije dubrovačke nakon završenog fakulteta pomogli su prijatelji i profesori sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta dr. Edi Maletić, dr. Ivan Pejić, dr. Jasminka Karoglan Kontić i dr. Nikola Mirošević te stručnjaci iz Državnog arhiva u Dubrovniku.

Na pet hektara 2002. godine Karamanovi su posadili vinograd s isključivo Malvasijom dubrovačkom. A kruna projekta bila je odlično odnjegovano vrhunsko suho vino i desertno vino - prošek, s kojima Vinarija Karaman iz godine u godinu osvaja brojne nagrade.

14. srpanj 2024 15:57