StoryEditorOCM

BOSCH PRO PRUNERRezidba je agronomska mjera kojom se može značajno poboljšati rodnost voćaka

Piše PR
26. studenog 2021. - 10:00
Kako bi se poboljsala kvaliteta rada u vinogradima, vocnjacima i maslinicima, poljoprivredno - savjetodavna sluzba organizirala je nekoliko teoretskih i prakticnih predavanja rezidbu maslina, jabuka i vinove loze.  Denis Jerkovic/Cropix

Uzgajivači voćaka bi trebali poznavati karakteristike voćaka i okoliša kako bi postigli bolje rezultate proizvodnje. Rezidba je agronomska mjera kojom se može značajno poboljšati krajnji rezultat, odnosno rodnost. Nije nužna, ali s vremenom ako se ne vrši rodnost opada. Vrši se ovisno o fenofazi u kojoj se biljka nalazi tijekom godine.

Za svako doba drugi način rezidbe

Možemo definirati rezidbu oblikovanja koju vršimo kod mladih voćaka, koja ima za cilj stvaranje „kostura“ biljke, davanja najispravnijeg za optimalni razvoj  i dobru rodnost. Rezidbom na rod radimo godišnje s ciljem održavanja oblika, rasporeda plodova i za kontrolu starenja.

Dobre i loše grančice

Najbolja rodnost ostvaruje se na srednje razvijenim jednogodišnjim grančicama. Stoga tijekom zimske rezidbe, radi poboljšanja proizvodnje plodova dobro je ukloniti kako najslabije grančice, tako i najbujnije grančice. Mlade grančice prepoznajemo po boji kore koja je svjetlija ili kod nekih gotovo zelena.

image
Agronom Zarko Kovacic demonstrira maslinarima pravilnu rezidbu maslina.
 
Vojko Basic

Kod nekih vrsta biljaka rodne grančice su i mladice kao kod vinove loze, kivija, smokva… Za dobro razlikovanje i prepoznavanje tih grančica potrebno je promatrati ih u razdoblju kad su bez listova, to  jest kad se obavlja zimska rezidba.

Maslina je zimzelena biljka te se rezidba obavlja nakon berbe i kad prođu razdoblja velikih hladnoća. Najčešće se provodi od reza povratka s ciljem smanjenja vegetacije, prorjeđivanja te rezanje grančica  na položajima s malo svjetlosti, prebujnim i prekobrojnim grančicama.

Potreban pribor

Neophodan alat kod rezidbe su škare, noževi, pile… vrlo čist i oštar, redovito dezinficiran. Dezinfekcija je važna i kod prelaza s jedne biljke na drugu. Bolesti i viroze kod biljaka prenose se najčešće inficiranim priborom.  Škare u prodaji  najčešće nailazimo na s dvostrukom oštricom ili s jednom oštricom i fiksnim krakom. Moraju biti lagane, lake za rukovanje i ne smiju umarati ruku.

image
Bosch Pro Pruner

Profesionalci najčešće koriste pneumatske škare koje mogu raditi više sati bez prestanka, povećaju radnu sposobnost i smanjuju napor ruke.

Poboljšana učinkovitost orezivanja uz novi Pro Pruner iz BOSCH-a

Doživite novu razinu učinkovitosti. Uz akumulatorske škare Pro Pruner orežite voćke/vinograd/masline u tren oka. Radite s manje napora i s bržim rezultatima: u usporedbi s ručnim škarama, Pro Prunerom može se nesmetano rukovati uz znatno manje napora zahvaljujući njegovom 12V motoru bez četkica visoke učinkovitosti. Snažni litij-ionski akumulatorski sustav škara omogućuje do 4.500* rezova po punjenju, osiguravajući dugo trajanje i trajne performanse. S vrlo izdržljivim noževima nudi dugi vijek trajanja sa više od 500 000* rezova. Uz težinu od samo 1 kilograma omogućava dulji rad bez napora.

Održavajte svoje voćnjake, vinograde i maslinike brže, jednostavnije i uz manje troškove rada zahvaljujući novim škarama za orezivanje iz BOSCH-a.

BOSCH Pro Pruner

24. travanj 2024 07:48