StoryEditorOCM

pesticidi u meduZabrinjavajući rezultati: istraživanje pokazalo što bi moglo izazvati nesagledive štete u globalnoj proizvodnji hrane

Piše Lidija Gnjidić Krnić
12. listopada 2017. - 14:57

Zabrinjavajuće rezultate dalo je istraživanje znanstvenika sa švicarskog Sveučilišta Neuchatel: od dvjesto uzoraka meda prikupljenih na svih šest kontinenata, čak ih je 75 posto pokazalo kontaminiranost pesticidima.

Uzorci meda testirani su na pet najkorištenijih insekticida-neonikotinoida; gotovo polovica svih uzoraka meda pokazala je prisustvo više od dvije vrste, a deset posto uzoraka čak četiri ili više vrsta neonikotinoida.

Znanstvenici kažu da koncentracija ovih pesticida nije štetna za ljude s obzirom na to kolike količine meda konzumiraju, ali jest vrlo štetna za pčele kod kojih izaziva teške poremećaje i ometa njihovu oprašivačku funkciju, što bi moglo izazvati dalekosežne štete u globalnoj proizvodnji hrane.

Stanje s neonikotinoidima najteže je u Sjevernoj Americi, gdje je kontaminirano 86 posto uzoraka; slijedi Azija s 80 posto, te Europa sa 79 posto (bez obzira na to što je na snazi zabrana nekih vrsta neonikotinoida). U Africi se radi o 73, u Australiji 71 posto, te najmanje u Južnoj Americi, 57 posto uzoraka u kojima su nađeni opasni pesticidi.

24. travanj 2024 10:26