StoryEditorOCM

podizanje konkurentnostiRaspisan novi natječaj: za ulaganja u sjemensku i rasadničarsku proizvodnju 70 milijuna kuna

29. prosinca 2021. - 15:35

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da je objavljen natječaj za ulaganja u sjemensku i rasadničarsku proizvodnju, vrijedan 70 milijuna kuna.

Za korisnike koji traže potporu za sektor sjemenske proizvodnje namijenjeno je 50 milijuna kuna, a za potpore u sektoru rasadničarske proizvodnje preostalih 20 milijuna kuna.

Prijave na natječaj traju od 1. veljače do 30. ožujka 2022. godine.

Iz Ministarstva ističu kako je svrha natječaja podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava ulaganjima u skladišne kapacitete za proizvodnju sadnog materijala, podizanje matičnih nasada vinove loze ili voćnih vrsta, doradbene ili oplemenjivačke kapacitete te mehanizaciju za vlastitu poljoprivrednu proizvodnju sjemena ili sadnog materijala, matične nasade vinove loze ili voćnih vrsta.

Intenzitet potpore po projektu iznosi do 50 posto javne potpore, a može se uvećati za dodatnih 20 posto ako ulaganje provodi mladi poljoprivrednik ili ako se ulaganje odvija u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima te ako se ulaganje provodi kao zajednički projekt.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i Upisnik dobavljača poljoprivrednog sjemena i Upisnik dobavljača poljoprivrednog sadnog materijala, koje imaju evidentiranu godišnju proizvodnju sjemena/sadnog materijala ili proizvođačke organizacije priznate u sektoru žitarica ili krmnog bilja, živog drveća i drugih biljaka, lukovica, korijenja i sl., rezanog cvijeća i ukrasnog lišća ili lana i konoplje, voća i povrća ili vina, sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija i koje su upisane u Upisnik dobavljača poljoprivrednog sjemena ili Upisnik dobavljača poljoprivrednog sadnog materijala.

Isključene su pritom fizičke i pravne osobe koje se bave isključivo uvozom i/ili distribucijom sjemena i/ili sadnog materijala i/ili prodajom u originalnom pakiranju, zaključuje se u priopćenju.

25. travanj 2024 02:38