StoryEditorOCM

priopćenje ministarstvaZa izgradnju hladnjača i otpremnih centara u narednih pet godina osigurano 616 milijuna kuna, prioritet obrazovanje mladih poljoprivrednika

Piše Stanislav Soldo
26. prosinca 2021. - 08:13

Za unaprjeđivanje poljoprivredne proizvodnje u narednih pet godina planira se uložiti 616 milijuna kuna. Riječ je o operativnom programu jačanja tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća za razdoblje 2021. do 2026. iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti uz maksimalni intenzitet potpore od 70%.

Cilj ove reforme je organizirati i povezati ponudu malih poljoprivrednih gospodarstava kroz organizacije proizvođača, poticati udruživanja, suradnje te razmjene iskustava i znanja te unaprijediti položaj poljoprivrednika u sektoru voća i povrća i doprinijeti razvoju proizvoda s većom dodanom vrijednošću, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Operativni program se planira provoditi obuhvaćajući dva ulaganja. Prvo se odnosi na izgradnju i opremanje logističko-distributivnih centara za voće i povrće sa svrhom poboljšanja konkurentnosti, a predviđeno je da imaju kapacitete skladišnog prostora od 3 tisuće do 12 tisuća tona, kao i da koriste obnovljive izvore energije te da doprinesu smanjenju otpada i rasipanja hrane.

Također, provest će se i ulaganje kroz jačanje položaja i prepoznatljivosti proizvođača u lancu opskrbe hranom s namjerom vidljivijeg označavanja proizvoda, kao i financijske opstojnosti proizvođačkih organizacija.

Ulaganje uključuje obrazovanje i osposobljavanje proizvođačkih organizacija u području upravljanja i financija, kao i sustav označivanja voća i povrća radi povećanja prepoznatljivosti lokalnih i regionalnih proizvođača i poboljšanja osiguranja kvalitete poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Provedba planiranih ulaganja je predviđena do 30. lipnja 2026.

27. studeni 2022 17:22