StoryEditorOCM

1115 hektaraUsvojen Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, HDZ-ov vijećnik osuo paljbu: Radilo se pod pritiskom rigoroznih rokova, gospođa razvija interni biznis!

18. lipnja 2018. - 13:27

Glasovima vijećnika vladajuće koalicije u Pločama (SDP, HSS, NL Niko Orepić, Pločanska stranka) usvojen je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Ploča.

Riječ je o 1115 hektara poljoprivrednog zemljišta predviđenog za zakup na 25 godina, s tim da je maksimalna površina koja se može dati u zakup pojedinoj fizičkoj ili pravnoj osobi 10 hektara.

Prema katastarskim općinama, najveće površine zemljišta nalaze se u Kominu, 418 hektara, a iznenađujuće, što se vidjelo i prilikom rasprave o ovoj temi, na drugom je mjestu Baćina, s više od 348 hektara. Na području Pline je gotovo 211 hektara, a slijede Otrić Seoci (77), Opuzen I i II (26), Kobiljača (22), Rogotin (7), Pasičina (6) i Ploče s 0,3 hektara.

Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Ploča Izvor Škubonja istaknuo je da je program napravljen sukladno zakonskoj proceduri, te da su se Ploče, kao i sve druge jedinice lokalne samouprave, susretale s istim problemima, među kojima su bili i rokovi.

Škubonja smatra da se radi o dosad najsveobuhvatnijem programu, jer nikada prije nisu bile obuhvaćene tolike površine, te da je program podložan promjenama u istoj zakonskoj proceduri po kojoj je donesen.

Među brojnim zanimljivostima istaknuo je kako je postignut niz izvansudskih nagodbi s DORH-om te da, pod određenim uvjetima, u natječaj može ići i zemljište koje nije zemljišnoknjižno riješeno, a to je posebno važno za pojedina gradska područja poput Staševice, gdje je "stanje neuredno", ili Pline, gdje uopće ne postoje zemljišne knjige.

HDZ-ov vijećnik Krešimir Vejić smatra da se Program radio pod pritiskom rigoroznih rokova, da je loš i aljkav. Smatra da su pojedini dijelovi prepisani i za to je prozvao gospođu koja radi program za niz gradova i općina i razvija interni biznis.

Za loše obavljen posao prozvao je i DORH, a mišljenja je da u Programu nedostaje više detalja vezanih uz specifičnosti Neretve, Staševice ili Peračkoga Blata.

Također, s obzirom na to da je riječ o velikim poljoprivrednim površinama, istaknuo je kako je trebalo predvidjeti studij poljoprivrede te površine namijenjene za praktičnu nastavu.

– Zašto nije predviđena prodaja i zašto nije navedena minimalna površina za zakup? – upitao je Vejić, dok njegov stranački kolega Marijan Scipioni smatra da je program samo pregled poljoprivrednih kultura i evidencija katastarskih čestica.

Program sada ide na uvid u Dubrovačko-neretvansku županiju, a onda na suglasnost u Ministarstvo poljoprivrede.

24. travanj 2024 07:24