Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Novostizeleni zabrinuti

'Spoj iz pakla': Europska komisija odobrila preuzimanje Monsanta

Piše Maslina
22. ožujka 2018. - 09:02
baja.JPG

Europska komisija u srijedu je u skladu s Uredbom EU-a odobrila preuzimanje tvrtke Monsanto od strane njemačke kemijsko-farmaceutske kompanije Bayer.

Spajanje je uvjetovano otkupom Bayerovog opsežnog paketa koji se odnosi na sektor sjemenja, pesticida i digitalne poljoprivrede, dok Monsanto mora prodati svoj sektor tretiranog sjemenja.

Bayer je predložio njemačku tvrtku BASF kao potencijalnog kupca, stvarajući tako novog agrokemijskog diva u Europskoj uniji. Analiza o neovisnosti BASF-a od Bayera i Monsanta koju provodi Komisija bit će zaključena 16. travnja.

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu otpočetka se protivi spajanju spomenutih kompanija i smatra kako je ono loše za poljoprivrednike i okoliš.

Zastupnik i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Davor Škrlec komentira:

"Vrlo smo razočarani što je povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje, Margrethe Vestager, odobrila ovaj 'spoj iz pakla'. Spajanje Bayera i Monsanta je loša vijest za poljoprivrednike, okoliš i sigurnost hrane. Poljoprivredna industrija već je dovoljno koncentrirana u rukama nekolicine velikih korporacija koje imaju kontrolu nad proizvodnjom hrane. Spajanje dva najveća igrača samo još dodatno pogoršava ionako lošu situaciju.

Komisija mora poduzeti korake kako bi osnažila male igrače u poljoprivrednoj industriji. Predstojeća reforma Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) prilika je za osnaživanje malih poljoprivrednika i iskazivanje podrške ubrzanom prijelazu prema održivom modelu poljoprivrede koji će biti manje ovisan o kemikalijama i interesima velikih korporacija."

#MONSANTO#BAYER#BASF

Izdvojeno