StoryEditorOCM

podmjera 5.2Raspisan novi natječaj: 50 milijuna kuna za obnovu zemljišta i proizvodnog potencijala

27. lipnja 2018. - 01:04

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je novi natječaj namijenjen za obnovu zemljišta i proizvodnog potencijala zbog šteta, izvijestili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede napominjući kako je ukupan iznos raspoložive potpore za ovaj natječaj 50 milijuna kuna.

Riječ je o natječaju za podmjeru 5.2. "Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima“, operaciju 5.2.1. Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala.

Svrha natječaja je dodjela potpore za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje, navode iz Ministarstva.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na natječaju iznosi 50 milijuna kuna uz mogućnost povećanja u slučaju da je iznos sredstava prihvatljivih zahtjeva veći od navedenih raspoloživih sredstava javne potpore, a intenzitet potpore iznosi do 100 posto od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika do trenutka podnošenja zahtjeva za potporu.

Na vrijeme nažalost ne možemo utjecati, ali možemo na ishod nepogoda u budućnosti, kazao je ministar Tomislav Tolušić te pozvao poljoprivrednike da osiguraju svoju proizvodnju, jer im se iz EU fonda plaća 70 posto premije osiguranja.

Mjere 17 i 5, kako je rekao, mogu se koristiti istovremeno, jer mjera 17 pokriva osiguranje od šteta od elementarnih nepogoda, a mjera 5 obnovu potencijala uzrokovanog elementarnim nepogodama.

19. travanj 2024 11:28