StoryEditorOCM

za 210 hektaraPušten u rad prvi sustav navodnjavanja u dolini Neretve, projekt je vrijedan 25 milijuna kuna

6. travnja 2022. - 15:29

Prvi sustav navodnjavanja u dolini Neretve pušten je u rad u srijedu na Glogu u Opuzenu, a riječ je o 25 milijuna kuna vrijednom projektu Dubrovačko-neretvanske županije, koji je s 85 posto financiran europskim novcem, a 15 posto iz državnog proračuna.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako sustav znači održivu proizvodnju u dolini Neretve na dugo razdoblje.

"Neretvanski poljoprivrednici navodnjavat će 210 hektara zemlje kvalitetnom vodom i bez zaslanjenja", rekao je Dobroslavić.

Najavio je kako slijedi projekt Koševo- Vrbovci za navodnjavanje oko 680 hektara, a vrhunac će, kaže, biti brana na Neretvi, koja će trajno osigurati slatku vodu za cijelu Neretvu.

Dodao je da se na tom području proizvodi više od 50 tisuća tona mandarina, ali i drugi poljoprivredni proizvodi, a najavio je i sklapanje ugovora s korisnicima, s tim da će se naknada za korištenje odrediti na Županijskoj skupštini.

„Naknada ne smije i neće biti prevelika za naše poljoprivrednike. Takvim ugovorima se obvezujemo održavati sustav i davati slatku vodu za navodnjavanje, a poljoprivrednici su sigurni da će imati trajni izvor kvalitetnog navodnjavanja”, poručio je Dobroslavić.

Voditelj projekta izgradnje Zoran Jakelić iz Hrvatskih voda rekao je kako je sustav navodnjavanja na Glogu pilot-projekt za dolinu Neretve.

„Voda se zahvaća iz kanala Male Neretve, u kojoj je i inače predviđen bazen slatke vode za navodnjavanje. Na mjestu stare crpne stanice, koja je prethodno napuštena, izgrađena je nova, s tri crpke i s kapacitetom 240 litara u sekundi koja opskrbljuje 188 priključnih mjesta", rekao je Jakelić.

Osim toga, istaknuo je, sustav je automatski nadziran prema potrošnji- koliko se troši, tako se crpke pale i dodaju još vode, a u 'špici' može zadovoljiti potrošnju svih 188 priključaka.

image
Dubrovačko-neretvanska županija
19. travanj 2024 20:30