StoryEditorOCM

DONOSIMO DOBITNIKEPredsjednik Milanović i ministrica Vučković na svečanom otvorenju "Noćnjaka 2024", dodijeljena posebna godišnja priznanja laureatima

Piše Sponzorirani sadržaj
14. ožujka 2024. - 21:13

U Zadru je započela 26. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2024. Uoči otvorenja manifestacije zasađena je maslina ispred hotela Kolovare, a sama svečanost otvorenja održana je uz prisustvo predsjednika RH Zorana Milanovića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković te brojnih visokih dužnosnika. 

Na prvoj večeri Noćnjaka uručena su posebna godišnja priznanja laureatima zaslužnima za doprinos unaprijeđenju maslinarstva i uljarstva.

Priznanje „Branko Škarica“ za životni doprinos unaprjeđenju uljarstva i maslinarstva dobio je Kajo Vukšić, vlasnik uljare u Solinu, prve privatne uljare u Dalmaciji, otvorene još 1995. godine.

Priznanje „Pavle Bakarić“ za višegodišnji doprinos unaprjeđenju maslinarstva dobio je Josip Gugić, doktor znanosti i izvanredni profesor te aktualni voditelj sveučilišnog prijediplomskog studija Mediteranska poljoprivreda Sveučilišta u Splitu

Međunarodno priznanje „Cavaliere Olio d‘Oliva“ za višegodišnji samoprijegoran rad u uljarstvu dodijeljeno je Goranu Moroviću koji je sa suprugom Nives u Žmanu na Dugom otoku obnovio stari stoljetni maslinik te podigao novi, impozantni maslinik na minijaturnim terasama, a koji je hortikulturno uredio s navodnjavanjem po pravilima struke.

image
Luka Gerlanc/

Priznanje „don Ante Alfirević“ za doprinos unaprjeđenju i promociji poljoprivrede, osobito maslinarstva i uljarstva dodijeljeno je Iliju Drljepanu iz Splita koji je kao dugogodišnji direktor financija i robnog prometa Dalmacijavina, surađivao s poljoprivrednim zadrugama te svojim stručnim znanjem uvijek bio na pomoći.

Priznanje „Marko Vrsalović“ za doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva posthumno je dodjeljeno Nikoli Bekavcu koji se za života posvetio izradi unikatnih predmeta od maslinovog drveta. 2017. osnovao je i svoj obrt ˝Maslina i škoj˝ pretvarajući na taj način hobi u posao. Poštujući tradiciju izrade i prateći prirodnu liniju drveta, s puno strpljenja i ljubavi svaki je proizvod pretvarao u unikatni suvenir.

image

Predsjednik Zoran Milanović

Luka Gerlanc/

Priznanja „Joško Niskota“ uzornim maslinarima dodijeljan su Budislavu Mađeriću s Pašmana i Miodragu Deši iz Poličnika. 

Mađerić je cijeli život plovio na raznim brodovima i jeo „kruh sa sedam kora“, a kada se umirovio i domogao kopna, mir i zadovoljstvo našao je u maslinarstvu, te s bratom Branimirom nastavio obiteljsku tradiciju. Braća Mađerić na Pašmanu imaju 150 starih maslina koje su obnovili i 50 novozasađenih koje su došle na puni rod. 

image

Tonci Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i ministrica Marija Vučković

Luka Gerlanc/

Deša u okviru svog OPG-a s preko 5000 stabala maslina s obitelji proizvodi uzorno maslinovo ulje visoke kakvoće. Nastoji da ono bude rezultat ekološke samoodržive proizvodnje. Shvativši da bez životinja ekološke poljoprivrede nema, našao je saveznike u kokoškama. Njih uzgaja uz maslinik i one obave u njemu svoj prirodni dio posla. Nesvjesno ga obrađuju gnojenjem, čupkanjem trave i jedenjem kukaca.

image
/Cropix

Priznanje zadružnom djelatniku za uzoran rad, koje dodjeljuje Hrvatski poljoprivredni zadružni savez, osvojio je Gordan Marinović iz Ždrelca s otoka Pašmana. Marinović je dugogodišnji zadružni djelatnik. U rad Poljoprivredne zadruge Ždrelac uključio se 1986. i bio upravitelj sve do 2023. godine. Kao maslinar koji je podigao maslinik na otoku Pašmanu, bio je aktivan i u skupovima vezano za ovu važnu dalmatinsku poljoprivrednu kulturu. Po umirovljenju se vraća na djedovinu svojim maslinama.

Priznanje „Zlatno pero Noćnjaka“ za doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva putem medija dodjeljeno je lokanoj televiziji Diadora TV Zadar koja u svojim dnevnim emisijama kontinuirano izvještava o stanju u gospodarstvu, osobito poljoprivredi i to najviše o maslinarstvu i vinogradarstvu kao dominantnim kulturama zadarskog miljea.

Priznanje „Zlatna amfora Noćnjaka“ za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva na svom području dodjeljeni je Općini Šolta u kojoj se posljednjih godina podižu maslinici i vinogradi, stvaraju se brendovi vina i ulja s naznakom izvornosti i podrijetla sa Šolte. Šoltansko ulje postiglo je vrhunsku kvalitetu i osvojilo najveća priznanja na natjecanjima u zemlji i inozemstvu te postalo poznato i traženo. Iako je to primarna zasluga poljoprivrednih proizvođača i udruga, svoj doprinos su dale i općinske strukture još od osnivanja samostalne općine Šolta, čiji je prvi načelnik bio maslinarska legenda Dobroslav Elezović. Danas općinska uprava, na čelu s načelnikom Nikolom Cecićem Karuzićem, koji je i sam maslinar, daje značajnu pomoć i podršku poljoprivrednicima, osobito maslinarima.

Na sajmu maslinarstva i uljarstva asortiman proizvoda i usluga predstavljaju se brojne tvrtke, obrti i OPG-ovi, a na Olio baru sudionici mogu kušati nagrađena vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja koja će imati prigodu usporediti s lošim uljima.  

Tijekom zabavne večeri i druženja prezentirana su i kušana nagrađena maslinova ulja s Noćnjaka i vina vinara Zadarske županije te zadruga.

image

Ministrica Marija Vučković, priznanje Josipu Gugiću

Luka Gerlanc/Cropix
image

Priznanje Iliji Drljepan

Luka Gerlanc/Cropix
image

Priznanje Nikoli Bekavac

Luka Gerlanc/Cropix
image

Priznanje Gordanu Moroviću

Luka Gerlanc/Cropix
image

Priznanje Budislavu Mađeriću

Luka Gerlanc/Cropix
image

Priznanje Miodragu Desi

Luka Gerlanc/Cropix
26. travanj 2024 02:49