StoryEditorOCM

suradnja za primjerPosađene prve klonske sadnice kujundžuše i trnjaka u Imotskom polju: ‘Samo uz educirane vinogradare i uz bezvirusne klonove možemo biti konkurentni‘

Piše Braco Ćosić
12. svibnja 2022. - 20:14

Udruga vinara i vinogradara Imotske krajine "Cvit razgovora" prije nekoliko godina pokrenula je projekt klonske sadnje autohtonih loznih sorti kujundžuše i trnjaka u suradnji sa stručnim timovima Agronomskog fakulteta u Zagrebu kako bi se u budućnosti stvorili bezvirusni autohtoni klonovi sadnica tih sorti, a samim time i omogućilo vinogradarima proizvodnju vrhunskih vina.

Upravo u četvrtak na zemljištu poznatog vinara Katića zasađeno je oko 1500 sadnica tih klonova, koje su uz stručnu suradnju prof. Željka Andabake sadili sami članovi "Cvita razgovora".

- Ovaj projekt je izniman primjer suradnje znanosti s našom udrugom kao privatnim sektorom, ali i jedinicama lokalne samouprave Imotske krajine. U samom startu smo se odlučili za ovakvu suradnju, svjesni da samo uz educirane vinogradare, uz bezvirusne klonove, dakako i uz svesrdnu sinergiju sviju nas, možemo biti konkurentni na izbirljivom vinskom tržištu. Mi smo već zakoračili u, rekao bih i profesionalne sustave vinogradarstva i proizvodnje kvalitetnih vina, i s ovim projektom možemo samo napredovati - izjavio nam je Milan Grabovac predsjednik Udruge "Cvit razgovora".

- Prvi je ovo pokušaj sadnje ovakvog materijala na području Imotske krajine. Cilj ove klonske sadnje je da se u budućnosti nastavi s individualnom klonskom selekcijom te ako sve bude u redu u sliedećih nekoliko godina imotski vinogradari dođu do registriranih klonova.

Cijeli ovaj projekt teži i dobivanju najkvalitetnijih bezvirusnih sadnica koji će donijeti višestruke pogodnosti imotskim vinogradarima u stvaranju vrhunskih vina s ovoga podneblja. Za otprilike dvije godine s ovog vinograda možemo očekivati prve grozdove, a nama onda ostaje još oko tri godine da napravimo jednu dobru selekciju kako bismo onda krenuli u individualnu selekciju. Znači, čeka nas još puno truda, puno rada i rekao bih onu staru izreku da se dobra kuća iz temelja gradi - izjavio nam je prof. Željko Andabaka s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji je osobno nadgledao ovu povijesnu sadnju.

image

Sadnja prvih klonskih sadnica kujundžuše i trnjaka u Imotskom polju

Braco Ćosić
16. travanj 2024 05:26