StoryEditor
Novostipromocija i kompetencija

Poljoprivrednoj školi dva milijuna kuna za zaustavljanje negativnog trenda: 'Roditelji razmišljaju na način - što će mi dijete cijeli život orati i kopati. Pa biti cvjećar je biti umjetnik!'

26. ožujka 2018. - 14:34
Učenica Laura Grmača: Guštam raditi u školskom stakleniku

Od sada će obrazovanje učenika, ali i odraslih u Srednjoj školi "Braća Radić" u Nehaju biti na još većoj razini. Ova jedina srednja škola na području Kaštela u kojoj se više od šest desetljeća obrazuju, u trogodišnjem programu mesari, konditori i cvjećari, a u četverogodišnjem veterinarski i poljoprivredni tehničari biljne proizvodnje, fitofarmaceut i agroturistički tehničar, šumarski, prehrambeni, tehničar nutricionist.

Škola je dobila, naime, gotovo dva milijuna kuna bespovratnih sredstava s ciljem promocije i jačanja kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi.

Razviti ideju s kojom su se javili na natječaj Ministarstva poljoprivrede nije bio nikakav problem. Dapače, na sve strane, počevši od učeničkog staklenika, vinskog podruma pa do prehrambene učionice, bit će uložen novac s ciljem privlačenja što većeg broja učenika koji bi se upisali u ovu školu.

- Kaštelanska škola prijavila je dva projekta, jedan samostalno pod nazivom "Kaštelanska vinarska škola" te drugi kao partner Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi "Stanka Ožanića" iz Zadra u projektu "Primjenom suvremenih tehnologija, metoda i inovacija u poljoprivredi do razvoja i prosperiteta". Budući da se na javni natječaj javio veliki broj škola s vrlo kvalitetnim projektima, Ministarstvo poljoprivrede je, umjesto predviđenih pet milijuna, osiguralo čak 13 milijuna kuna za realizaciju prijavljenih projekata. Tako je ova škola kroz svoja dva projekta dobila ukupno 835.909 kuna.

Novac koji će uskoro doći na školski račun bit će utrošen u obnovu, proširenje i modernizaciju vinarskog podruma, modernizaciju školskog biokemijskog laboratorija, osuvremenjivanje školskog staklenika novim sustavom navodnjavanja, obnovu alatnice staklenika koja je pred urušavanjem, kupnju stroja za ukuhavanje voća i pripremu džemova.

 
Tako će sva tri smjera (poljoprivreda, prehrana i veterina) koja se obrazuju u ovoj školi, imati priliku osuvremeniti praktičnu nastavu i ojačati kompetencije svojih učenika - kazuje nam ravnateljica škole Marija Kezele.

- Nove tehnologije, praktičan rad i najnovija znanstvena istraživanja, kao i ljudi koji će sva ta znanja koristiti u praksi, dobar su temelj budućnosti naše poljoprivredne proizvodnje u kojoj se, zahvaljujući mjerama Vlade, vrti veliki novac. U našoj školi obrazuju se djeca s područja cijele Dalmacije, no malo ih je. Nije mi jasno zašto. Mislim da je veći problem kod roditelja te djece jer razmišljaju na način - što će mi dijete cijeli život orati i kopati. A to je potpuno krivo razmišljanje. Pa biti cvjećar je biti umjetnik – veli ravnateljica Kezele.

A među onima koje nije trebalo tjerati da se upišu u kaštelansku školu je Laura Grmača, buduća poljoprivredna tehničarka.  Presretna je što će joj škola pomoći da nastavi posao kojim se bavi njezina obitelj, a to je maslinarstvo, vinogradarstvo i slično.

- Guštam radeći u školskom stakleniku jer se stvarno puno toga može naučiti. Želim nastaviti raditi posao kojim se moji bave i sve što ima veze s prirodom mene zanima - kaže nam Laura.

Dok pričamo s Laurom, nastavnik stručnih predmeta u poljoprivredi Nikola Škarić drži satove praktične nastave. Veseli se, kaže nam, novom sustavu navodnjavanja koji će uskoro stići u školski staklenik.

- Postojeći sustav je dotrajao, a ovaj novi koji ćemo dobiti znatno će nam pomoći kod praktične nastave s djecom. Znate i sami da biljka ne može bez vode, pa se zato baš veselimo novim ulaganjima u našu praktičnu učionicu - govori nastavnik Škarić.
 
- Da radimo dobar posao s djecom kazuje podatak da se naši proizvodi poput blitve ili primjerice špinata i rikole koriste u vrtićima u Kaštelima. Oni nam otkupljuju ono što proizvedemo, a jednako tako i građani kod nas mogu kupiti razne sadnice bilja. Od dobivenog novca, koji ide u školsku zadrugu, ulažemo u daljnju proizvodnju - veli nastavnik Škarić.

Korak dalje, u vinskom podrumu nas zajedno s učenicima dočekuje profesorica Marijana Bjeliš. I tu slijede nova ulaganja.

- Ovaj vinarski podrum djeluje već oko 15 godina. Dobivenim sredstvima ćemo proširiti podrum, dobiti nove bačve, tankove i sve što nam treba za proizvodnju vina i rakija. Cilj nam je u dogledno vrijeme podići naš samostalni vinograd u kojemu bi se kroz praktičnu nastavu školovali naši učenici - kaže nam profesorica Bjeliš, navodeći da se njihova proizvedena vina i rakije najčešće dijele na raznim gradskim manifestacijama.

A kad smo već kod vinara, ravnateljica Kezele otkriva nam još jedan projekt za koji je škola dobila gotovo 1,1 milijun kuna.

- Radi se o obrazovanju odraslih osoba. Njih 48 do napunjene 34 godine života i nezaposlenih starijih od 54 godine imat će se priliku školovati za zanimanje vinogradar, što je u skladu s našim podnebljem. U vina i vinogradarstvo u Kaštelima puno se ulaže, a novac koji smo dobili došao je preko Ministarstva obrazovanja i Ministarstva rada - kaže ravnateljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 15:28