StoryEditorOCM

‘žensko‘ natjecanjePelješac se ima čime pohvaliti: Marija Mrgudić jedina je iz Hrvatske na pariškom festivalu vina ocjenjivala vrhunska francuska vina i šampanjce

Piše Dubravka Marjanović Ladašić/DV
17. travnja 2022. - 08:40
Uspješna pelješka vinarka jedina je iz Hrvatske pozvana na jedinstveno koncipiran festival vina u ParizuPrivatni Arhiv

Jedina pozvana iz Hrvatske na jedinstveno koncipiran festival vina u Parizu od 6. do 8. travnja bila je Marija Mrgudić, poznata pelješka vinarka i suvlasnica vinarije 'Bura-Mrgudić'.

Uspješna poduzetnica s dugom vinarskom i vinogradarskom tradicijom u obitelji prenijela je Dubrovačkom vjesniku dojmove i ispričala detalje o sudjelovanju na jednom od najpoznatijih festivala vina na kojem vina degustiraju i ocjenjuju isključivo žene:

- Ove godine smo nas 400 žena iz Francuske, Italije, Slovenije, Švicarske, Švedske, Poljske, Japana, Belgije, Libanona, Njemačke, Brazila, Meksika, Portugala, Španjolske, Grčke... ocijenile 4900 vina i žestokih pića. Iz Hrvatske sam bila jedina pozvana. Bile smo raspoređene u grupe koje su dobile određene kategorije i određena područja vina za ocjenjivanje. Mene je dopala izuzetno dobra grupa u kojoj sam degustirala francuska bijela i crna vina te šampanjce iz regija Champagne, Bordeaux, Medoc, Haut Medoc, Graves, Pessac Leognan, Montagne Saint-Emilion, Cohors. Imala sam izuzetnu čast da mogu ocjenjivati najcjenjenije apelacije Francuske – kazuje Marija, te dodaje da pravila nalažu da, kao član komisije, nije mogla poslati svoje vino na ocjenjivanje.

image

Nadam se da ću dogodine poslati svoje vino, da vidim kako će proći u takvoj konkurenciji, kaže Marija Mrgudić

Privatni Arhiv

- Nadam se da ću dogodine poslati vino, da vidim kako će proći u takvoj konkurenciji – dodaje pelješka poduzetnica.

Ekonomski utjecaj žena u vinskoj industriji

Koncept festivala vina Concours Mondial des Feminalise Paris osmislio je Didier Martin, današnji zastupnik u francuskom saboru, iza kojega je 30-godišnje iskustvo u organizaciji vinskih sajmova, rekla nam je o samom festivalu.

Inspirirala ga je studija o ekonomskom utjecaju žena u vinskoj industriji, te je 2007. godine započeo s konceptom isključivo ženskih sudaca za Francusku, a 2015. je festival, baš kao i komisija, postao internacionalan.

- Tako već 16 godina u Parizu u Parc Floral de Paris od 400 do 600 žena ocjenjuje od 3000 do 5000 vina, šampanjaca, pjenušaca, likerskih, voćnih, desertnih vina, likera i rakija. Degustatori se biraju iz vinske industrije, od proizvođača, enologa, distributera, trgovaca, restoratera, somelijera, novinara, blogera, štovatelja i poznavaoca vina, na temelju njihove sposobnosti kušanja i ocjenjivanja vina i žestokih pića. Sva vina i žestoka pića kušaju se naslijepo, a svaki uzorak kušaju tri žene međusobno odvojene, tako da nije moguć komentar ili utjecaj između kušača. Uzorci se raspoređuju tako da svaka osoba kuša drugačije vino od susjeda, kako ne bi bilo nikakve mogućnosti utjecaja na ocjenu između kušača. Svako vino i žestoko piće ocjenjuje se prema listi za degustaciju s 39 kontrolnih točki i 20 bodova – opisuje svoje iskustvo u Parizu.

image

Sva vina i žestoka pića kušaju se naslijepo

Privatni Arhiv

Francuzi cijene proizvođače

- Poziv na ovaj festival dobila sam lanjsku godinu i bila sam izuzetno počašćena da su me Francuzi pozvali da budem sudac na njihovom festivalu vina, a još više me je privuklo to što je to jedinstven festival u svijetu po komisiji koju sačinjavaju same žene. Lani je festival održan s manjim brojem sudaca jer je radi covida bio onemogućen ulazak stranaca u Francusku, ali ove godine sam ponovo dobila poziv i kako je stanje normalizirano, otišla i vratila se s novim saznanjima i iskustvima – ističe Marija Mrgudić.

- Osim visoke profesionalnosti u organizaciji komisije i degustacije, jedna je stvar što Francuzi puno više ističu nego mi: oni strahovito poštuju proizvođače. Njima je proizvođač vrh piramide vinske industrije i oni se s velikim poštovanjem odnose prema vinu i onomu tko radi to vino – uspoređuje razlike između proizvođača vina u Hrvatskoj i Francuskoj, pa se još malo vraćamo na sami pariški festival:

- Vina koja sam ocjenjivala bila su izuzetne kvalitete, ali kako sam znala samo regiju i apelaciju, ne mogu sa sigurnošću reći jesu li ona koja sam ja ocjenjivala pokupila najviše nagrade. Mjesec dana nakon proglašenja rezultata dobit ćemo i etikete koje smo ocjenjivali, tako da ću tek onda sa sigurnošću znati kojim etiketama sam sudila – zaključuje Marija Mrgudić priču o svom nadahnjujućem i nadasve zanimljivom iskustvu u Parizu.

24. travanj 2024 19:28