StoryEditorOCM

RURALNi RAZVOJOva jesen bit će bogata natječajima: terase i suhozidi, lokve, uljare, navodnjavanje, obnovljivi izvori energije...

Piše Dr. sc. Marin Kukoč
23. rujna 2022. - 07:53

Ako je suditi prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, ova jesen bit će obilježena posljednjim natječajima iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020. Iako smo gotovo u 2023., ovaj program se s novopristiglim sredstvima provodio i tijekom 2021. i 2022. godine, a u skladu s odredbama Prijelazne uredbe EU-a broj 2020/2220.

Od 2023. godine sve mjere ruralnog razvoja provodit će se u skladu s odredbama Nacionalnog strateškog plana, za koji traju završne konzultacije sa zainteresiranim dionicima, prije njegova slanja na konačno odobrenje u Europsku komisiju.

U Nacionalnom strateškom planu definirane su brojne intervencije (mjere) koje će se provoditi u RH, a koje se uglavnom ne razlikuju previše od mjera kakve trenutačno poznajemo, uz poneko poboljšanje na temelju iskustava dosadašnje provedbe.

No zadržimo se na sadašnjem trenutku i najavi dugo očekivanih natječaja.

U pripremi je natječaj za tip operacije 4.2.1. – Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima u sektorima mlijeka, mesa, voća i povrća i ostalim sektorima. Dakle, mjera je to u kojoj bi prostora za ulaganje trebali imati i maslinari, i to za ulaganja u uljare i postrojenja za preradu stolnih maslina i drugih prerađevina.

Uslijedit će i novi natječaj za tip operacije 4.4.1. – Neproizvodna ulaganja vezana uz očuvanje okoliša, za koji je posljednji bio raspisan do listopada 2020. godine.

Obnova zapuštenih lokvi

U sklopu ovog natječaja prihvatljivim će se smatrati sljedeća ulaganja:

1. Ulaganje u građenje terasastih parcela,

2. Ulaganje u građenje (vanjskih) suhozida,

3. Ulaganje u sadnju živica,

4. Uklanjanje invazivnih stranih vrsta s poljoprivrednog zemljišta na jednokratnoj osnovi,

5. Kupnja električnog pastira s pripadajućom opremom u područjima rasprostranjenosti velikih zvijeri i na otocima,

6. Kupnja autohtonog pastirskog psa (tornjaka) u područjima rasprostranjenosti velikih zvijeri i otoka,

7. Izgradnja novih (jednostavnih) nastambi za stoku u područjima rasprostranjenosti velikih zvijeri,

8. Obnova staništa važnih za očuvanje bioraznolikosti na poljoprivrednom zemljištu koje nije održavano sukladno dobroj poljoprivrednoj praksi s obzirom na vrstu uporabe,

9. Ulaganje u obnovu zapuštenih lokvi za napajanje stoke,

10. Kupnja zemljišta u svrhu realizacije projekta, najviše do 10% vrijednosti projekta.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Investicije u navodnjavanje

Jesen će donijeti i dugo najavljivani natječaj za ulaganja u tip operacije 4.1.1. – Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, isključivo vezano uz ulaganja u opremu za navodnjavanje.

Koliko je navodnjavanje u poljoprivredi neophodno, ne treba posebno naglašavati, pogotovo u ovoj godini, kada ćemo zbog ekstremne suše ostati bez velikog dijela domaće poljoprivredne proizvodnje.

Očekuje nas i natječaj za ulaganja u obnovljive izvore energije, za sve prerađivače koji će u sklopu tipa operacije 4.2.2. – Korištenje obnovljivih izvora energije, moći ostvariti potporu za izgradnju i opremanje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a kako bi postali energetski neovisni te time smanjili troškove proizvodnje.

U vrijeme kada se zbog enormnih cijena energije svi, uključujući i domaćinstva, okreću alternativnim izvorima dobivanja energije, vjerujemo kako će u Ministarstvu poljoprivrede osigurati dostatno sredstava za provedbu ovog natječaja.

Mjera 22 - Pomoć zbog rasta cijena energenata

U pripremi je i nova mjera 22, koja će se provoditi na temelju Uredbe EU-a 2022/1033 od 29. lipnja 2022. Uredba predviđa jednokratnu pomoć poljoprivrednicima ili MSP-ovima koji se bave preradom, plasiranjem na tržište ili razvojem poljoprivrednih proizvoda, i to u iznosima koji ne mogu biti veći od 15.000 eura po poljoprivredniku i 100.000 eura po MSP-u.

Mjera je osmišljena kao odgovor na posljedice invazije Rusije na Ukrajinu, zbog koje je došlo do velikog porasta ulaznih cijena, osobito energije, gnojiva i hrane za životinje, a što je dovelo do problema s likvidnošću za poljoprivrednike i mala ruralna poduzeća koja se bave preradom, plasiranjem na tržište ili razvojem poljoprivrednih proizvoda.

U vrijeme pisanja ovoga teksta, početkom rujna, svi detalji provedbe još uvijek nisu razrađeni.

Prije objave svakog pojedinog natječaja, isti će biti upućeni u javno savjetovanje putem sustava e-savjetovanje, u koje se mogu uključiti svi zainteresirani dionici. Natječaji se u pravilu raspisuju s odgodom početka prijave od 30 dana, a uz trajanje od dva-tri mjeseca, sa završetkom podnošenja prijava debelo ćemo zagaziti u 2023.

22. travanj 2024 20:52