StoryEditorOCM

bespovratna sredstvaNacrt prijedloga u javnoj raspravi: za uspostavu pokusnih polja navodnjavanja poljoprivrednih kultura 1,6 milijuna kuna

6. rujna 2022. - 08:28

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u javnu raspravu nacrt prijedloga programa sufinanciranja uspostave pokusnih polja navodnjavanja poljoprivrednih kultura u 2022. godini vrijedan 1,6 milijuna kuna, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva poljoprivrede.

Cilj programa je podržati aktivnosti znanstveno-istraživačkih ustanova kojima se doprinosi opremanju poligona za provedbu istraživanja navodnjavanja poljoprivrednih kultura za potrebe istraživanja utjecaja klimatskih promjena na proizvodnju hrane i okoliš.

Potpora iz ovoga programa ukupno je vrijedna 1,6 milijuna kuna i osigurava se iz državnog proračuna, dodjeljuje se kao bespovratna sredstva za pokriće troškova uspostave pokusnog polja za navodnjavanje znanstveno-istraživačkim institucijamač. Intenzitet potpore iznosi do 100 posto prihvatljivih troškova.

U ministarstvu navode da je na razini Hrvatske do sada iz Programa ruralnog razvoja odobreno 666 milijuna kuna potpore za 17 projekata sustava navodnjavanja na ukupno sedam tisuća hektara.

S obzirom na važnost navodnjavanja u poljoprivrednoj proizvodnji, u rujnu je planirana objava novog natječaja za tip operacije 4.1.1. koji će se odnositi isključivo na ulaganja u sustave i opremu za navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima, stoji u priopćenju.

27. travanj 2024 06:51