StoryEditorOCM

Uspjeh pčelara iz ŠestanovcaMirkov prvi med 'pozlatio' se na sajmu 'Dalmatina': Na selu se može živjeti ako se želi raditi i ako se želi ostati u svojoj domovini

9. studenog 2018. - 13:44
Mirko Kovačević sa zlatnom diplomom

Prvo pa zlato. Tako bismo u jednoj rečenici mogli opisati nastup pčelara Mirka Kovačevića iz Kreševa Polja, u općini Šestanovac, na 9. međunarodnom pčelarskom sajmu "Dalmatina", održanom u hotelu "Zagreb" u Splitu, gdje je njegov medun ovjenčan zlatnom diplomom.

U sklopu senzornog ocjenjivanja meda analizirano je ukupno 98 uzoraka. U uzorku pod rednim brojem 16, koji je pripadao Mirku Kovačeviću, utvrđen je udio vode od samo 14,6 posto, a električna provodivost iznosila je 1,61 mS/cm. Na temelju navedenih rezultata i provedene peludne analize uzorak je svrstan u medun.

– Pčelarim niti tri godine i ovo je moj prvi med, a odmah zlatni. Zlatni sjaj mojeg meda govori mi da dobro radim i idem pravim putem. Počeo sam s jednim nukleusom, a sada imam četrdeset košnica s tendencijom povećanja broja pčelinjih zajednica. Na selu se može živjeti ako se hoće i želi raditi, i ako se hoće i želi ostati u svojoj domovini. Pčele ne poznaju odgodu. U danom trenutku moraju se odraditi određene aktivnosti, nema čekanja ni kašnjenja. Svaka odgoda nosi i posljedice. Discipliniran rad nosi i rezultate, to je jedini i pravi put do uspjeha u pčelarstvu. Dobio sam brojne čestitke, od kojih izdvajam onu od prof. dr. sc. Dragana Bubala, izvanrednog profesora na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, i to mi je dodatni poticaj da nastavim s predanim radom – rekao nam je Mirko.

Osim što se bavi pčelarstvom, ovaj mladi informatičar, koji je odnedavno počeo s pružanjem informatičkih usluga, za što je dobio nepovratna sredstva od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, i poznati je maslinar u svome kraju. Tako će do konca ove ili početkom iduće godine otvoriti i OPG, a sve radi ostanka i opstanka na tvrdom podmosorskom kamenu.

19. travanj 2024 08:40