StoryEditorOCM

korona-krizaMinistarstvo: Poljoprivrednicima i ribarima isplaćeno više od 675 milijuna kuna pomoći

21. prosinca 2021. - 16:05

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u utorak da je od početka pandemije za gotovo 18 tisuća korisnika isplatilo 675 milijuna kuna kroz 13 novih mjera pomoći, kreiranih upravo za pružanje podrške poljoprivrednicima i ribarima uslijed tržišnih poremećaja zbog širenja bolesti covid-19.

Pomoć od 153 milijuna kuna je osigurana iz državnog proračuna, gotovo 112 milijuna kuna iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo te 410 milijuna kuna iz europskih poljoprivrednih fondova. 

Ministarstvo poljoprivrede je za spomenute programe pomoći ishodilo odobrenja za intervencije iz fondova i notificiralo ih na razini Europske komisije te ih isplatilo u što je moguće kraćem roku hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima, napomenuto je.

Najviše sredstava, više od 198 milijuna kuna, navedeno je, isplaćeno je za više od tri tisuće korisnika kroz Mjeru 21 "Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću covid-19", odobrenu u posljednjim tjednima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe.

Ministarstvo kao veoma važne za suočavanje s posljedicama pandemije u hrvatskoj poljoprivredi apostrofira kredite s posebnim pogodnostima za poljoprivrednike koji su kreirani u suradnji s HBOR-om i agencijom HAMAG BICRO, pri čemu je financijskim instrumentom "Obrtna sredstva za ruralni razvoj" pružena brza i efikasna pomoć za 133 korisnika u ukupnoj vrijednosti većoj od 120 milijuna kuna.

Nadalje, potporu ukupne vrijednosti 49 milijuna kuna za privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti koristilo je više od 240 ribara, dok su 62 vinara koristila potpornu mjeru "Krizna destilacija", ukupne vrijednosti od gotovo 60 milijuna kuna.

Samo kroz dva ciljano upućena programa pomoći primarnim poljoprivrednim proizvođačima isplaćeno je više od 120 milijuna kuna, naveli su iz Ministarstva.

Istaknuli su i da će do kraja godine isplatiti još 100 milijuna kuna za pomoć u sektoru stočarstva putem dvije nedavno odobrene mjere za sektor stočarstva.

30. studeni 2022 20:54