StoryEditorOCM

herbarij na otvorenomMaštovita edukacija: pogledajte biljni svijet na školskom zidu, a još kad im se pridruže i otočne životinje...

26. studenog 2017. - 14:44

Učenici Osnovne škole "Vis" i Srednje škole "Antun Matijašević Karamaneo" dobili su prvi javni herbarij na Visu, koji je oslikan na vanjskom zidu škole, na čak 80-ak metara četvornih.

Ideja je potekla od profesorice biologije Valentine Damjanović, koja je pozvala akademsku slikaricu Nataliju Borčić da oslika bijele zidove ljetne nastave.

Rezultat je više nego sjajan – jedanaest biljaka predstavljeno je kroz velike, lijepe ilustracije s presjecima, tučcima, cvjetovima i svim onim detaljima koje treba imati jedan školski herbarij.

– Oduševljeno sam prihvatila ideju profesorice kako bismo nastavu biologije na ovaj način prenijeli izvan učionice, a i ostavili je trajno učenicima. Oni u tom dijelu škole provode jako puno vremena, odmor, ljeti je tu nastava, pa će im te slike ostati zapamćene. Išli smo na herbarij biljaka specifičnih za otok Vis, koji je od njih živio ili još uvijek živi, a riječ je o grožđu, smokvi, limunu, kaparama, lavandi, ružmarinu, rogaču, buhaču, maslini... Učenici će uz njih sami ispisati imena i karakteristike biljaka u procesu nastave, a plan je da se herbarij proširi na dvadeset biljaka koje rastu na otoku – rekla nam je Natalia.

Edukacija učenika na ovaj maštovit način neće stati, pa je u planu oslikati na zidovima i otočnu faunu, u kojoj će se naći fazan, zec, gušterica, bumbari, riblji svijet...

Ako vas put nanese na otok Vis, svakako posjetite ovu neobičnu izložbu – herbarij na otvorenom. 

26. travanj 2024 10:29