StoryEditorOCM

apel ministarstvuMaslinarske udruge zbog opasne bakterije zvone na uzbunu: Šaljite stručnjake u Italiju!

Piše PSD.
21. travnja 2015. - 20:29
bactor

Ako se Xylella fastidiosa, fitopatogena bakterija iz Italije proširi preko Jadrana, Hrvatska će ostati bez maslinika i maslinova ulja. Svakako je riječ o bolesti brzog sušenja maslina, puno goroj od dosadašnjeg “raka” masline, koji je poharao domaće maslinike, jer uništava sve od korijena do lista.

Xylella fastidiosa ovih je dana stigla do Francuske, po pisanju tamošnjih medija uočena je na stabljici kave na jednoj tržnici u predgrađu Pariza.

Opasnu bakteriju prenose kukci, otporna je na standardna zaštitna sredstva, a jedini način za njezino uništenje jest uklanjanje cijelog zaraženog stabla. I u Istri je zamijećeno sušenje grana na maslinama, međutim, još nije potvrđeno radi li se o opasnoj bakteriji od koje strahuju maslinari čitave Europske unije ili je u pitanju što drugo.

Iseljena Dalmacija

Masline bi mogle postati prošlost, a razmjeri katastrofe mogli bi se usporediti s filokserom u 19. stoljeću, koja je poharala dalmatinske vinograde i potaknula iseljavanje Dalmatinaca u prekomorske zemlje.

Istina, danas se ljudi iseljavaju zbog nekih drugih razloga, ali hrvatsko maslinovo ulje suočeno je s prevelikom opasnošću s druge strane Jadrana, gdje će se uništiti jedanaest milijuna zaraženih stabala maslina.

Osim masline ugroženi su bajami i oleanderi, šume hrasta, trešnje, višnje te u konačnici i nasadi agruma.

Na uzbunu zvone maslinarske udruge pribojavajući se crnog scenarija s kojim se ne može nositi ni Italija, a kamoli Hrvatska, u kojoj je intenzivno maslinarstvo tek u povojima. Tako Agroekološka udruga dalmatinskih maslinara “Orkula” iz Biograda podržava sve napore mjerodavnih službi u Italiji i EU-u, vezano uz pojavu bolesti na maslinama u pokrajini Lecce u regiji Apulja u južnoj Italiji, prouzrokovanom bakterijom Xylellom fastidiosom.

Šaljite stručnjake

- Treba učiniti sve nužne mjere, uključujući i one o uklanjanju zaraženih stabala, kako se bolest ne bi širila u navedenoj regiji ili još gore na područje Mediterana ili sjeverne jadranske obale. Možda bi Ministarstvo poljoprivrede trebalo omogućiti slanje naših stručnjaka na to područje koji bi se dodatno educirali i upoznali s problemom bolesti maslina. Maslinarima južne Italije želimo da što prije riješe taj gorući problem - ističe Budimir Galić, glavni tajnik udruge.

Tu opasnu bolest prenosi cvrčak imena livadska pjenuša, pa je samo pitanje dana kada će se pojaviti u Hrvatskoj.

Xylella fastidiosa je fitopatogena bakterija koja ima vrlo širok krug domaćina. Krajem listopada 2013. Italija je obavijestila Komisiju i države članice EU-a o prisutnosti spomenute bakterije na jugu zemlje, u regiji Apulji.

Prisutnost bakterije tada je potvrđena na nekoliko biljnih vrsta, uključujući maslinu, badem i oleandar na kojima su primijećeni simptomi kao što je uvenutost rubova listova i brzo propadanje.

Pojava bakterije u spomenutoj regiji Italije tijekom 2013. godine izazvala je veliku paniku zbog šteta na stoljetnim maslinama, pogotovo kada je potvrđeno da je upravo ona uzročnik brzog sušenja masline, a ne, kako je prvobitno pretpostavljeno, neka od do tada poznatih oboljenja.

Piše Stanislav Soldo

Stigla iz Amerike

Xylella fastidiosa predstavlja invazivnu vrstu unesenu u europski agroekosustav. Pretpostavlja se da je tijekom prošlog stoljeća gotovo sigurno došlo do višestrukih unosa ove bakterije s američkog kontinenta u Europu, no bolest se nije udomaćila zbog nedostatka učinkovitog vektora. Nakon unosa, bakterija se udomaćenim kukcem vektorom proširila na okolne masline.

Zaražene sadnice

Promet zaraženog sadnog materijala predstavlja najopasniji način širenja navedenog organizma na velikim udaljenostima, dok sjemenje, voće, drvo, rezano cvijeće, ukrasno lišće ili druge kategorije bilja predstavljaju manji rizik zaraze jer je vjerojatnost unošenja na taj način mala.

- S obzirom na to da prisutnost i širenje bakterije X. fastidiosa u Italiji predstavlja fitosanitarni rizik najvišeg stupnja, ona predstavlja potencijalni rizik i za poljoprivredu Hrvatske, poglavito u regiji Primorske Hrvatske gdje se uzgaja maslina te se provodi poseban nadzor na prisutnost bakterije X. fastidiosa u svih šest primorskih županija - priopćeno nam je iz Ministarstva poljoprivrede.
 

20. travanj 2024 11:05