StoryEditorOCM

Prskaj, brate!Lobiji su pobijedili: znanstvenog mišljenja o ponovnom odobrenju upotrebe glifosata neće biti do daljnjeg

Piše Olgica Ivić Grizelj
8. lipnja 2022. - 07:51

EFSA – Europska agencija za sigurnost hrane proteklog je svibnja objavila odgodu objave svog znanstvenog mišljenja o ponovnom odobrenju glifosata. U praksi to znači da bi Europska komisija i države članice mogle pokušati produljiti dozvolu za korištenje glifosata za godinu dana.

Europske zelene i ekološke udruge ujedinjene u PAN Europe, među kojima je i nekoliko iz Hrvatske, oštro su osudile loše upravljanje spisom od strane EFSA-e i protive se bilo kakvom produljenju odobrenja.

Gergely Simon, stručnjak za kemiju u krovnoj organizaciji PAN Europe, rekao je da je EFSA dobila dovoljno dokaza za brzu pripremu izjave o neprihvatljivom riziku za zdravlje ljudi i okoliša. Neovisna znanost je jasna: glifosat je genotoksičan, vjerojatno kancerogen i ima neprihvatljive negativne učinke na okoliš, kazao je Simon.

PAN Europe i druge zdravstvene i ekološke organizacije podnijele su stotine neovisnih znanstvenih publikacija na javno savjetovanje EFSA-e. Mnoge neovisne studije dokazuju da glifosat predstavlja neprihvatljiv rizik za ljudsko zdravlje i okoliš te ne može zadovoljiti kriterije za ponovno odobrenje.

Sve na štetu građana

Prvotno je EFSA trebala svoje zaključke objaviti tijekom ljeta, a Europska komisija i države članice trebale su donijeti odluku o obnovi dozvole za korištenje prije kraja 2022. godine.

– Europska kemijska agencija objavila je novo znanstveno mišljenje o glifosatu. Ponovno je označen kao toksičan za akvatične organizme, i kao kemikalija koja uzrokuje ozbiljna oštećenja oku, ali još uvijek nije klasificiran kao kancerogen, unatoč još jačim znanstvenim dokazima nego 2015. kada je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije klasificirala glifosat kao “vjerojatno kancerogen za ljude”. Mi ne vjerujemo njihovoj izjavi da “dostupni znanstveni dokazi nisu ispunili kriterije za razvrstavanje glifosata prema specifičnoj toksičnosti za ciljne organe ili kao kancerogene, mutagene ili reprotoksične tvari”, pojasnila je Natalija Svrtan, predsjednica udruge “Zemljane staze”, te dodala:

– Smatramo da se radi o snažnom pritisku lobija agroindustrije, i da je to razlog odgode objave EFSA-ina znanstvenog mišljenja – i industrija je svjesna da neće još dugo moći inzistirati na narativu da glifosat nije kancerogen, pa odgađaju neizbježno što je dulje moguće, a na štetu građana koji konzumiraju hranu opterećenu ovim opasnim pesticidom/antibiotikom.

Natalija Svrtan navodi kako se svake godine određene kemikalije povlače s tržišta zbog dokaza o njihovoj štetnosti. Tako je ove godine, navodi Svrtan, zabranjen sulfoksaflor upravo zbog svoje štetnosti. Zabrani je prethodio intenzivan rad udruga za zaštitu zdravlja, okoliša i prirode, te je na kraju morao biti zabranjen. Isto je i s glifosatom.

Predsjednica udruge “Zemljane staze”, također članice PAN Europe, naglašava činjenicu da je Hrvatska glasala PROTIV zabrane ovog opasnog pesticida, a ministrica također podržava upotrebu glifosata. 

Kyriakides: Komisija neće zabraniti korištenje kemijskih pesticida

Povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides poručila je u ponedjeljak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta da će Komisija raditi na smanjenju korištenja kemijskih pesticida gdje god je to moguće, ali to još ne znači njihovu zabranu.

Europski zastupnici postavljali su pitanja povjerenici o smanjenju korištenja pesticida i zaštite potrošača. Upozorili su da pretjerano korištenje pesticida šteti zdravlju građana koji konzumiraju poljoprivredne proizvode te uništava bioraznolikost na europskim poljima.

Kyriakides je poručila da će Komisija posvetiti više pažnje razvoju i upotrebi biopesticida koji su manje štetni i opasni od onih kemijskih, no ne isključuje zabranu onih vrsta pesticida koji se pokažu iznimno opasnima.

''Komisija priprema plan kako bi se postepeno ubrzale regulatorne prakse te postepeno zabranilo korištenje opasnih pesticida. Nije nam u planu potpuno zabraniti korištenje kemijskih pesticida  već smanjiti njihovo korištenje gdje god je to moguće'', izjavila je povjerenica.

Plan smanjenja korištenja pesticida izražen je u brojkama, i to za 50 posto do kraja 2030. godine. Povjerenica dodaje da pesticidi dovode do kontaminacija tla, zraka i vode, stoga Europska unija mora ponuditi poljoprivrednicima alternativna rješenja kao što su biopesticidi koji se koriste na siguran način štiteći pritom usjeve.

''Postoje jasni dokazi da alternativna proizvodnja može zamijeniti pesticide, pa tako podaci iz jedne studije u Španjolskoj pokazuju da je korištenje pesticida u staklenicima spalo za 50 posto bez da su ugroženi usjevi ili sigurnost lanca opskrbe'', kazala je.

Dio zastupnika smatra da je europskoj poljoprivredi potrebna sveobuhvatna informativna kampanja kroz koju bi potrošači mogli naučiti što se sve koristi prilikom poljoprivredne proizvodnje, a nakon koje bi svi pesticidi bili navedeni na etiketi proizvoda koje građani kupuju. Međutim, označavanje hrane je već uređeno posebnim pravilnicima, odgovora povjerenica.

''Hrana koje se stavlja na naše tržište je sigurna i podložna strogim kontrolama u zemljama članicama. EU ima jedan od najstrožih sustava kada je riječ o kontroli pesticida u hrani'', naglasila je.

Kyriakides poručuje da je smanjenje pesticida navedeno kao cilj u okviru Europskog zelenog plana i strategije ''Od polja do stola'', kao i korištenje biopesticida kao alternative za poljoprivredne proizvođače te korištenje novih tehnologija.

''Poljoprivreda koja je bolja za okoliš je put kojim moramo ići kako bismo ispunili naše ambicije'', rekla je.

Zastupnicima je kazala da europska poljoprivreda može biti konkurentna i pomoću metoda koje su obzirnije prema zaštiti okoliša, dok provođenje strategije ''Od polja do stola'' pruža mogućnost za razvoj manjih gospodarstava kako bi se postigla sigurnost lanca opskrbe i spriječila ovisnost o trećim zemljama.

(Hina)

07. veljača 2023 00:18