StoryEditorOCM

suša u ožujkuIzvori uz polja u Zagori već su presušili, prave kiše nije bilo već mjesec dana, a prošlih proljeća sve bi ‘plivalo‘ u vodi

Piše Mate Primorac
18. ožujka 2022. - 10:16

Prava i obilna kiša na vrgorskom području nije pala gotovo mjesec dana, a prema meteorološkim prognozama, neće još cijeli tjedan.

No, to ne odgađa radove u poljima i vrtovima, jer i ne vezano uz tržišnu proizvodnju, svi oni koji to mogu žele imati plodove s vlastitih polja, posebice u kontekstu brojnih poskupljenja. U ovo doba godine, vrgorska polja bi "plivala", visoka razina vode nakon proljetnih kiša i topljenja snijega u zonama koje "napajaju" izvore bi znala "udarati" u mostove i prijetila zatvaranjem cesta.

No, tijekom proteklih nekoliko godina sve se pomalo počelo mijenjati, od količine padalina, do zadržavanja vode na poljima. Svjedoči to i Alen Radonić iz Banje pokraj Vrgorca, koji je odrastao uz izvor s kojeg vodu pije Vrgorac i 17 okolnih sela.

Najnovije fotografije s korita velike Banje, pokazuju da se mnoge stvari u prirodi mijenjaju.

- Ne sjećam se u zadnjih nekoliko godina da bi korito Velike Banje u ožujku bilo bez vode, a sada je trenutno takvo stanje, jer prava kiša odavno nije pala. Vjerovatno su se mnoge stvari u podzemnim tokovima promijenile nakon posljednjeg jačeg potresa na ovom području.

Ovo je izvor ispod kojeg se nalaze pumpe "Komunalnog" koje s 35 metara dubine crpe vode i opskrbljuju brojna kućanstva u Vrgorskoj krajini. Uglavnom, voda bi ovdje prošlih godina tekla do svibnja i s tom vodom bi se oprskbljivao vodotok Matica u našem polju Rastok.

image
Privatni album

Sjećate li se prošlih godina koliko bi se voda u Rastoku zadržala nakon poplava? Po nekoliko mjeseci. Sad se jako brzo povuče, a to nije slučajno.

Klimatske promjene, pa potresi, sve je to, po meni, doprinijelo da imamo ovako velike promjene u okolišu vidljive golim okom - ističe Radonić, koji smatra da će voda imati ključnu ulogu u budućnosti, te da sve izvore treba dobro zaštititi.

Proizvođači jagoda u Rastoku, ne strahuju od suše, jer vode ima u kanalima, ona dolazi iz rijeke Trebižat u BiH, "žile kucavice" zapadne Hercegovine i područja Ljubuškog.

- Iskreno, nemamo problema s vodom, jagode se redovito natapaju i ne osjetimo ovo sušno razdoblje. Otkad su susjedi iz Veljaka i Orahovlja u BiH na dva-tri mjesta riješili probleme u kanalima, sad i kod nas voda dolazi, kanali su puni - kaže Mate Vujčić iz Oraha.

Dipl. inž. Goran Franić, viši stručni suradnik za poljoprivredu, gospodarstvo i zaštitu okoliša u Gradu Vrgorcu, kaže da neće biti posljedica za poljoprivredne kulture, zbog suše, jer još uvijek ima dovoljno vode u Jezeru i Rastoku.

27. travanj 2024 01:11