StoryEditor
Novostihzz usvojio dopune

I OPG-i mogu koristiti potpore za novozaposlene, evo koji uvjeti moraju biti zadovoljeni

2. svibnja 2018. - 16:47

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da i obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) mogu koristiti novčanu potporu za novozaposlene, a ta potpora traje za prvih 12 mjeseci rada.

OPG-ovi su dodani na listu subjekata koji mogu koristiti novčanu potporu za novozaposlene iz Programa mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). 

Naime, Upravno vijeće HZZ-a usvojilo je dopunu Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2018. godine, priopćeno je iz Ministarstva.

"U naputku usvojenih izmjena stoji da OPG koji nema zaposlenih, ukoliko je u sustavu poreza na dobit ili dohodak, može koristiti potpore za zapošljavanje za jednu osobu uz uvjet da je nositelj OPG-a prijavljen na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje u svojstvu obrtnika/vlasnika OPG-a, odnosno ne smije biti prijavljen kao zaposlenik kod drugog poslodavca", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Odluku o poticanju zapošljavanja i na obiteljskim gospodarstvima u HZZ-u pojašnjavaju činjenicom - ako već postoji izuzeće za obrte i samostalne djelatnosti koje nemaju zaposlenih da ipak mogu zaposliti jednu osobu uz potporu ukoliko je vlasnik prijavljen na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, nema razloga da se istovjetan bonus ne omogući i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Motiv za ovakav zaokret u svojoj dosadašnjoj praksi je sve izraženiji interes za korištenje potpora za zapošljavanje te da prostor treba otvoriti i poljoprivredi, ističu iz Ministarstva.

Dodaju da vlasnik OPG-a zahtjev za sufinanciranje zapošljavanja dostavlja najbližem regionalnom/područnom uredu odnosno ispostavi HZZ-a.

U roku od 10 dana od zaprimanja zahtjeva s cjelovitom propisanom dokumentacijom HZZ je dužan ocijeniti je li on prihvatljiv za odobrenje potpore te o tome izvijestiti podnositelja zahtjeva. Ugovor o dodjeli sredstava može se potpisati u roku 8 dana od dana obavijesti o pozitivnoj ocjeni za pojedini zahtjev, uz obvezu da se prethodno dostavi ugovor o radu za radno mjesto za sufinancirane osobe kao i ostalu potrebnu dokumentaciju. Pravo na ovu potporu traje za prvih 12 mjeseci rada, zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 09:56