StoryEditor
Novostiprošla zlatna groznica

Euforija oko smilja potpuno je nestala, unosan biznis mnogima je propao: otkupna cijena pala šest puta, biljke rastu čak i uz cestu, a nekad su se berači i fizički sukobljavali

Piše Maslina
10. srpnja 2018. - 13:29

Euforija oko branja i prodaje smilja, zbog koje su se ilegalni berači i fizički sukobljavali, ovog je ljeta potpuno nestala, a unosan biznis mnogima propao. Astronomske otkupne cijene naglo su se strmoglavile, a nekadašnji je izvor zarade postao neisplativ, piše Dnevnik.hr.

Došlo je do pada otkupne cijene za gotovo šest puta, na 5 kuna po kilogramu.

Otkupna cijena smilja pala za više od 80 posto! Neki uzgajivači odmah su kapitulirali, a oni koji se nisu htjeli predati odlučili su odgovoriti na neočekivani izazov

A osim na uzgoju, neki su se misli i na brzinu obogatiti samo na branju. Proteklih godina berači su brali ilegalno unatoč tomu što je država uvela zabrane, a policija provodila zapljene. Otkupna cijena je obećavala, a sada je više nema.

Dok su se berači proteklih godina doslovno fizički sukobljavali tko će ubrati više smilja, sada ova biljka raste čak i uz cestu, a nitko je niti ne gleda. Takvi prizori do prošlog ljeta bili su nezamislivi. 

Samo na području Kistanja zasađeno je gotovo 3 milijuna sadnica smilja. Sada krizu na tržištu nastoje smanjiti osnivanjem zadruge. 

Euforije oko zarade više nema, brzopotezni berači su otišli, a uzgajivačima ostale samo brige.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 09:39