StoryEditorOCM

projekt ZAŠTITe medaDalmatinski pčelari: Europu i svijet oborit ćemo s nogu!

26. svibnja 2017. - 12:47

Dalmacija obiluje zdravim, čistim pašama i uskoro bismo mogli Europu i svijet oboriti s nogu pčelinjim proizvodima – s neskrivenim je optimizmom kazao Boris Perić, predsjednik kninske pčelarske udruge "Drača", u četvrtak u Šibeniku, gdje su župan Goran Pauk i Ivan Mravak, predsjednik Udruge pčelara Dalmacije, potpisali ugovor o sufinanciranju projekta zaštite dalmatinskog meda.

Nositelj i pokretač ovog četverogodišnjeg projekta, nakon čega se očekuje europska zaštita izvornosti sedam vrsta meda s krša, jest Udruga pčelara Dalmacije, a vrijednost je oko 600 tisuća kuna.

Četiri dalmatinske županije dijele troškove, a zaštitu će uživati svi pčelari za multiflorni med, cvjetni, med od drače i vrijeska, kadulje, mandarine te, naposljetku, medun.

Udruga pčelara Dalmacije sklopila je ugovor o suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom koji će provesti sve potrebne analize i aktivnosti za dobivanje oznake izvornosti, a projekt vodi prof. dr. sc. Dragan Bubalo, koji je nazočio potpisivanju ugovora, također i predstavnici pčelarskih udruga "Pčela" i "Drača" iz Šibenika i Knina. U Kninu i okolici najviše je pčelara u šibenskom kraju.

– Ovo je projekt od važnosti za pčelarstvo u županiji, čime se bavi nešto više od tisuću medara, mahom organiziranih u nekoliko udruga. Zaštita bi pčelarima omogućila veću tržišnu vrijednost proizvoda i pošteniju tržišnu utakmicu, a potrošačima jamči kvalitetu izvornog dalmatinskog meda – kazao je Pauk.

Pauk je pozvao pčelare da se udružuju i što bolje organiziraju, što je formula za lakši opstanak na tržištu, bolju zaštitu prava i široku ponudu pčelarskih proizvoda.

O medunima, posebnoj i nedovoljno istraženoj vrsti meda, pohvalno se izrazio prof. dr. sc. Dragan Bubalo. Kazao je da su prilikom analiza i ocjenjivanja ostvarili visoke rezultate i stoje uz bok razvikanim crnogoričnim medunima.

Tijekom istraživanja koja predstoje dobivanju certifikata zaštite EU-a dobit će se popis posebnog peludnog spektra koji oslikava biljni sastav Dalmacije i, poput otiska prsta, jamstvo je da med dolazi s tog područja.

Predstavnici udruga istaknuli su da bez potpore Županije, koja pčelarima pomaže i na druge načine, sami ne bismo mogli doći do europskog certifikata izvornosti.

Hrvatska, naglašeno je, proizvodi viškove meda, a uvoze se proizvodi sumnjive prehrambene i zdravstvene vrijednosti, što će dokinuti nedavno izmijenjeni Pravilnik o medu koji predviđa točne deklaracije na teglama.

Da bi se hrvatski med na prvi pogled razlikovao od drugih, Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Pčelarskim savezom financira dizajn posebne staklene ambalaže, informirali su predstavnici pčelara.

19. travanj 2024 04:47