StoryEditorOCM

maslinova muhaVažan Plantellin savjet za zdrav plod maslina sve do berbe

Piše bacc.ing.agr. Milica Sekulić/sponzorirani sadržaj
11. rujna 2024. - 11:18

Zbog visokih temperatura možemo očekivati nešto raniju berbu maslina. Najvažnije je da sačuvamo plod zdravim sve do berbe i prerade.

Danas na priobalju Istre i Dalmacije u gotovo svakom školskom dvorištu i u dvorištu dječjeg vrtića postoji posađeno pokoje stablo maslina, a ponegdje su tu i cijeli nasadi. Trend je da djecu od malih nogu naučimo na mediteransku prehranu, koja je zdrava samo ako se ne koriste pesticidi za zaštitu voća i povrća. Jedan je temelja mediteranske prehrane i vrhunsko maslinovo ulje, dobiveno od zdravog ploda i hladno prešano.

Plantella edukacija najmlađih u školama i vrtićima

Kroz razne projekte važno je, osim odraslih, i djecu educirati o kvaliteti proizvoda koje jedu. Plantella je, osim po radionicama koje priređuje za udruge i OPG-ove, poznata i po edukacijama za najmlađe u školama, vrtićima i slično. Bit je edukacija kako u mediteranskom voćnjaku i povrtnjaku uzgojiti vlastiti plod te kako primjenjivati načela ekološke poljoprivrede. Za najmlađe se održe brojne edukacije u sklopu HRT-ova projekta “Najljepši školski vrtovi”, također i na ljetnim radionicama kao što je Oratorij Rijeka i sl.

image

Edukacija djece - postavljanje Bio Plantella žutih ploča

Djeca vole rad u prirodi i jako dobro prihvaćaju obveze u vrtovima. Najsretniji su kad uzgoje zdrav plod i njegovom preradom dobiju vrhunsko maslinovo ulje. Na radionicama uče o štetnicima i bolestima koje mogu uništiti cijeli nasad ako ne interveniramo. Vješanjem Bio Plantella žutih ljepljivih ploča prate let i prisutnost štetnika u masliniku.

image

Milica Sekulić postavlja Bio Plantella žute ploče

Najveća je prijetnja za plod maslina maslinova muha Bactrocera oleae

Maslinova muha Bactrocera oleae sada i u nadolazećem razdoblju može napraviti velike štete u masliniku.

Važno je znati prepoznati je i pratiti njezinu brojnost. Maslinova muha najčešće ima tri generacije, a razvoj joj ovisi o temperaturi, vlazi zraka, ali i o osjetljivosti pojedine sorte. Tijekom lipnja najčešće se pojavljuje prva generacija maslinove muhe i važno je tada je primijetiti i spriječiti njezino razmnožavanje.

Profesionalni korisnici znaju da postavljanjem većeg broja ploča po stablu možemo znatno utjecati na smanjenje populacije maslinove muhe. Ako je uočena veća brojnost, tretiramo je dopuštenim sredstvima. Pogrešno je koristiti insekticide prije nego što smo zabilježili veći broj štetnika u masliniku.

Kako prepoznajemo ubod maslinove muhe

Ubod se uočava u obliku sitnog ožiljka oblika zareza ili klina. Tim ubodom odrasla muha u plod polaže jaja, iz kojih se razvija ličinka u plodu. Takvi plodovi opadaju, a ulja dobivena od takvih plodova lošije su kvalitete. Bio Plantella žute ljepljive ploče, s brižno odabranom nijansom žute boje, nezaustavljivo privlače brojne biljne štetnike kao što su maslinova muha, trešnjina muha i voćna osa. Kad se štetnik približi ploči, zalijepi se na ljepljiv premaz entomološkog ljepila.

Jednostavnu primjenu omogućuju i žičice koje se nalaze u pakiranju, a kojima se ploče objese na stablo masline. Žute ploče zaštićene su papirom, koji pri vješanju na stablo treba ukloniti.

Nisu sve žute ploče jednake kvalitete i zato vam

PLANTELLA U OVOM BROJU POKLANJA BIO PLANTELLA ŽUTU PLOČU KAKO BISTE SE UVJERILI U NJIHOVU KVALITETU.

image

Bio Plantella žute ljepljive ploče

Bio Plantella ističe se u odnosu na konkurentske žute ploče:

- po kvaliteti materijala od kojeg je ploča izrađena

- ploče se ne lome i ne pucaju na visokim temperaturama

- po kvaliteti ljepila i ljepljivosti

- po čvrstoći ploče

- po postojanoj žutoj boji

- po jednostavnosti postavljanja s priloženim kvalitetnim žičicama

- silikonski papir štiti kvalitetu ljepila i olakšava postavljanje ploča.

BIO PLANTELLA VITA - folijarna primjena

Nemojte zaboraviti maslinama dodati aminokiseline. Bio Plantella Vita je pripravak na bazi aminokiselina i vitamina. Dodajte  na 10 l vode 25 ml i folijarno primijenite na  svoje masline u hladnije doba dana. Aminokiselinama utječemo na  razvoj  i zadržavanje zametnutog ploda ali i jačamo stanične stjenke a imunitet biljaka je puno jači.

Savjetujte se s nama!!!

Stručna  savjetnica za Plantellu, Unichem Agro d.o.o.

bacc.ing.agr. Milica Sekulić, 092 194 1694, info@plantella.hr, Plantella.hr

17. listopad 2024 11:32