StoryEditorOCM

opadanje plodovaUpozorenje maslinarima iz Istre: zabilježen je let druge generacije maslininog moljca, tretirajte nasade

Piše Maslina
13. lipnja 2022. - 12:01

Upozoravamo maslinare s područja Istre, da bilježimo let druge generacije maslininog moljca (Prays oleae), srednjeg do pojačanog intenziteta.

Preporučujem maslinarima da u ovom tjednu izvrše tretiranje protiv navedenog štetnika.

Štete od ove generacije očituju se u opadanju plodova tijekom kolovoza i početkom rujna.

Preparati koji se mogu koristiti  u tu svrhu jesu preparati na bazi Bacillus thurigiensis (Biobit WP, Baturad WP), ili preparati na bazi deltametrina (Decis 2,5 EC, Decis 100 EC, Ritmus, Scatto, Rotor super, Poleci plus, Demetrina 25 EC, Deltagri ), preparat na bazi spinetorama (Delegate 250 EW), preparat na bazi fosmeta - Imidan (sredstvu je ukinuta registracija, krajnji rok za primjenu zaliha je 1.11.2022. god.).

Također upozoravamo maslinare da pregledavaju svoje nasade na prisutnost maslininog svrdlaša (Caenorhinus / Rhynchites cribripennis), metodom otresanja na bijelu podlogu jedanput tjedno.

Ovaj štetnik najveće štete čini na malim plodovima uzrokujući njihovo crnjenje i otpadanje.

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preparate koristiti prema uputama proizvođača!

Nakon tretiranja popuniti evidencijsku listu o uporabi SZB!

Marina Kocijančić, dipl. ing. agr.
Ministarstvo poljoprivrede
Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede​
Istarska županija

21. ožujak 2023 06:43