StoryEditorOCM

kolumna mladena krnićaUnatoč suši, požarima i neverama, berba maslina i ulje idućih će dana obilježiti narodni život Dalmacije

23. listopada 2017. - 15:14

Ajde, pogodite iz tri puta gdje se proteklog vikenda, zadnjega prije Svih svetih, moglo pronaći valjda pola Dalmacije. Naravno, pogodili ste, "iz prve": koga god ste tražili – a da taj nije baš posve zapustio svoju didovinu ili ga emocije kako-tako povezuju sa selom i poljoprivredom – mogli ste ga "locirati" u maslinama! Hoću reći, u berbi maslina.

Jednostavno, narodni život Dalmacije u ovo doba godine, u kasnom listopadu i u studenome, obilježen je trudom težaka da se u kamenice (dobro, sad su to inoks posude) ulije sveto ulje maslinovo, a svi drugi posli oko zemje tada se – kad je već sve sređeno oko vina u konobama – ostavljaju za "iza berbe".

Dalmovnica u takvim prilikama ne mora razbijati glavu o nekoj aktualnijoj dalmatinskoj temi – tu se maslina, sa svime što ide oko nje (berba, uljare, randmani, cijene...), nadaje kao neizostavan izbor.

Istina, ovogodišnju su berbu maslinari, i mali i veliki, i amateri i profesionalci, diljem manje-više cijele Dalmacije dočekali u vrlo specifičnim okolnostima koje se dobro mogu opisati rečenicom kako nema toga što ih nije pogodilo.

Suša je bila strašna, u nekim uzobalnim i otočnim dijelovima naše regije kiše nije bilo gotovo pola godine, uzalud se zazivala i dugo iza Velike Gospe, pa se počelo strahovati čak i za puko preživljavanje stabala, dok se urod prežalilo jer sitni i smežurani plodovi nisu obećavali nikakvu berbu.

A onda, kad se nebo napokon smilovalo, kiše su stigle s velikim neverama, olujnim vjetrovima i, nažalost, krupom koja je stavila točku na "i" jebene maslinarske godine u Dalmaciji.



No, ona najgora pošast došla je s vatrom, s požarima koji su za mnoge maslinike značili "konačno rješenje" – na tisuće stabala oblice, levantinke, lastovke, drobnice... izgorjelo je – rekli bi maslinari – do tapine.

Zadružni savez Dalmacije organizirao je čak i znanstveni skup o maslinarskoj ostavštini Pavla Bakarića, s posebnim naglaskom na njegove pouke o obnovi vatrom poharanih maslina, dok je Žarko Kovačić, istaknuti stručnjak Savjetodavne poljoprivredne službe, na tu temu održao pun naramak korisnih predavanja...

Svemu se pridružila i svojevrsna birokratska nepogoda, odnosno okolnost da su mnogi "pogorelići" zbog neproglašenja tzv. elementarne nepogode (tobože nedovoljna razina štete) došli u poziciju da državnu pomoć/odštetu za stradala stabla i urod ne mogu ni zatražiti, a kamoli dobiti, što stanje dodatno pogoršava.

Ali, usprkos svemu, berba je ipak tu sa svim radostima koje donosi, a među njima je, eto Bože, i Prvo svjetsko prvenstvo u branju maslina. Na Braču. Ništa od one: maslina je neobrana.

16. travanj 2024 14:24