StoryEditorOCM

Tradicija se nastavljaUdruga dalmatinskih uljara donirala uzorke s natjecanja u Vodicama: devedeset litara 'zlata' za Centar Šubićevac, Caritas i Cvjetni dom

Piše Katarina Rudan
1. veljače 2018. - 16:18

Već po tradiciji, Udruga dalmatinskih uljara poklonila je u četvrtak 90 litara maslinova ulja koje je ostalo nakon obavljene kemijske i organoleptičke analize uzoraka dostavljenih za natjecanje na međunarodnu manifestaciju "Dani mladog maslinova ulja u Dalmaciji".

Podsjetimo, bila je to sedma po redu, održana je u prosincu prošle godine u vodičkom hotelu "Olympia", a u konkurenciji su bila 282 uzorka maslinova ulja.

Sedma je i godina kako organizatori manifestacije, Udruga dalmatinskih uljara i suorganizatori županijski Zavod za javno zdravstvo, Udruge senzornih analitičara 'Olea' Šibenik, a odnedavno i županijska Razvojna agencija, doniraju ostatak uzoraka ulja.

Ove godine po 30 litara dobili su Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac, županijski Caritas i Cvjetni dom, ustanova koja skrbi o starijim i nemoćnim osobama.

- Zahvalio bih donatorima što su odlučili pokloniti ulje i našoj ustanovi, našim starcima, koji imaju vrlo istančan ukus kad se radi o maslinovu ulju. Zapravo, velika većina njih je i sama obrađivala masline i imala svoje ulje. Kad je Zavod za javno zdravstvo rekao da je ovo ulje odlične kvalitete, siguran sam da će i naši korisnici uživati u njemu kad im začinimo salatu - rekao je ravnatelj Cvjetnog doma Tomislav Ninić.

Odluku o donaciji ulja organizatori su donijeli 2012. godine, nakon prve održane manifestacije i, ovisno o količini, u pravilu svake godine ulje podijele na tri ustanove.

- Ulje je i ove godine izuzetne kvalitete i vjerujem da će svi koji ga kušaju uživati - rekao je tajnik Udruge dalmatinskih uljara Damir Buntić.

- Ulje je dobro došlo Centru Šubićevac - rekla je pedagoginja Marina Vrankulj.

- Ulje koristimo u našoj kuhinji u kojoj se svakodnevno spremaju obroci za korisnike, a poslužit će i u našem praktično-edukacijskom kabinetu djeci koja uče za pomoćne kuhare i slastičare. S druge strane puno znači i zbog toga što oni tijekom svog obrazovanja rade i vježbaju u maslinicima i sad vide i imaju konačan proizvod i njegovu upotrebu - rekla je Vrankulj.

Primopredaji ulja nazočni su bili i predsjednik Udruge dalmatinskih uljara Drago Laća, Davor Antica, predsjednik Udruge senzornih analitičara "Olea" Šibenik Davor Antica te Lidija Bujas iz Zavoda za javno zdravstvo Šibenik.

23. travanj 2024 10:33