StoryEditorOCM

ekološki preparatSumpor je neopravdano zapostavljen, a trebao bi imati važniju ulogu. Maslini je vrlo dragocjen i kao zaštitno sredstvo i kao gnojivo

Piše Dr. Ivica Vlatković
19. siječnja 2022. - 07:43

Sumpor djeluje kao repelent i tjera svrdlaše. U to sam se uvjerio prateći njegovu prisutnost u susjednim maslinicima gdje se nije provodila zaštita. On djeluje i kao fungicid i akaricid (ubija grinje i potkornjake).

Sumpor nije prvi hranjivi element na koji ćemo pomisliti pri uzgoju bilja. Njegova uloga i važnost za razvoj zdravih biljaka i blagotvorni utjecaj na zdravlje čovjeka poznati su već više od dva stoljeća.

Sumpor, kao sastavni dio proteina, element je koji je nužan za život i zdravlje ljudi, životinja i biljaka. Nedostatak sumpora kod biljaka snižava sadržaj klorofila, smanjuje fotosintezu, slabi okus aromatičnih spojeva, kod žitarica smanjuje sadržaj proteina, povećava nitrate, a time se smanjuje kvaliteta pečenja u pekarskoj industriji.

U biljkama sumpor sudjeluje u građi mnogih enzima, sadrže ga vitamini biotin (vitamin H), tiamin (vitamin B1), zatim različiti antibiotici i biljna ulja. Sudjeluje u građi aminokiselina (cistein, metionin) te sudjeluje u građi aromatičnih spojeva (npr. u češnjaku).

Smatra se da sumpor ima važnu ulogu u otpornosti biljaka prema niskim temperaturama i suši. Sumpor je kao biljno hranjivo iznimno važan u formiranju endosperma žitarica, koji ima značajan utjecaj na prinos i kvalitetu žitarica i sadržaj ulja u uljaricama (uljane repice, uljnih bundeva, suncokreta).

Simptomi nedostatka sumpora u biljci slični su deficitu dušika. Kloroza se može primijetiti najprije na mlađem lišću (za razliku od dušika gdje se nedostatak primjećuje najprije na starijem lišću). Stabljika je kraća, listovi su deblji, uži i kraći te dolazi do uvijanja lišća.

U brojnim zemaljama Europske unije sumpor je registriran kao ekološki preparat u poljoprivrednoj proizvodnji i kao folijarno gnojivo koje biljka ugrađuje u svoj razvoj. Mi smo ga u maslinarstvu zanemarili, a toliko koristi nosi. Vjerojatno nije favoriziran zato što je univerzalno dobar, a jeftin.

24. travanj 2024 17:28