StoryEditorOCM

KALENDAR RADOVASrpanj nije mjesec za mirovanje u masliniku: tlo traži plitku obradu, a kreće i napad maslinove muhe. I vrijeme je vode

Piše mr. sc. Marijan TOMAC
4. srpnja 2024. - 10:33

Plitka obrada – kultiviranje

U maslinicima u kojima se tlo ispod stabala obrađuje, nakon ljetnih kiša treba obaviti kultiviranje radi čuvanja vlage u tlu. Ujedno kultiviranjem suzbijamo korove koji su konkurenti maslini u usvajanju vode i hranjiva. U zatravnjenim maslinicima obaviti redovitu košnju trave.

Navodnjavanje

Maslina u svim fazama rasta i razvoja mora imati na raspolaganju određenu količinu vode. Stres prouzročen nedostatkom vode, može dovesti do nedostatka zametnutih plodova, veličine plodova, te ujedno i udjelu ulja u plodu. Zbog toga gdje je moguće obavljati navodnjavanje.

Ako je navodnjavanje kontrolirano i pravilno raspoređenih obroka kroz sezonu, može se postići povećan prinos kroz dugi niz godina, bez smanjenja kvalitete. Navodnjavanje posebno pomaže kod sorti maslina sa alternativnom rodnošću kao što je oblica jer kod takvih sorata pomaže razvoju novih izbojaka i pojačanom rastu krošnje, ali i formiranju većeg broja rodnih pupova za sljedeću sezonu.

image

Cjevčica izlazi iz krošnje

maslina

Ovisno o izvoru vode za navodnjavanje i njegove izdašnosti, prilagoditi sustave za navodnjavanje. Gdje ima dovoljno vode na raspolaganju prednost dati sustavu s raspršivačima ispod krošnje. U maslinicima gdje se oskudijeva s vodom koristiti sustav kapanja.

Vrlo važan je obrok navodnjavanja koji je danas najlakše odrediti pomoću instrumenta tensiometar koji se može nabaviti u svakoj bolje opremljenoj poljoprivrednoj ljekarni po povoljnoj cijeni.

Navodnjavanje zaslanjenon - boćatom vodom

Na otocima i uz more može se koristiti zaslanjena – boćata voda. Navodnjavaju masline boćatom vodom bez opasnosti od pojave znakova toksičnosti i većeg depresivnog djelovanja na rast maslina proizvođači mogu koristiti vodu zaslanjenosti do 5 dSm-1.

Kod navodnjavanja zaslanjenom vodom obrok navodnjavanja se povećava za oko 20 posto da bi osiguralo redovito ispiranje viška soli u tlu. Dodatna mjera bi bila redovita kontrola zaslanjenosti (EC) vode koja se koristi u navodnjavanju te nivoa soli u tlu da bi se izbjeglo eventualno nakupljanje toksičnih koncentracija soli u tlu.

Zaštita od bolesti i štetnika

Maslinina muha:

Prve odrasle maslinine muhe javljaju se sredinom lipnja i u srpnju, kada su maslinini plodovi prikladni za napad. Praćenje dinamike leta maslinine muhe pomoću žutih ploča je najpouzdanija metoda, jer kada se uhvate tjedno dvije muhe na ploči potrebno je intervenirati i krenuti u njeno suzbijanje.

image

Pratite dinamiku leta maslinove muhe pomoću žutih ljepljivih ploča

Suzbijanje maslinine muhe moguće je provesti prskanjem krošnje insekticidima koji imaju dozvolu za ovu namjenu ili metodom masovnog lova. Značajan broj maslina je u ekološkom uzgoju pa primjena insekticida ne dolazi u obzir. Metoda masovnog lova radimo uporabom atraktanata, koji se danas sve više koristi u zaštiti maslina od napada maslinove muhe. Primjenjujući ovu metodu možemo koristiti različite vrste lovki u kombinaciji s atraktantima, koje se postavljaju u krošnju stabla.

Ukoliko suzbijamo maslininu muhu prskanjem, uz uporabu insekticida u škropivo dodati folijarno gnojivo i biostimulatore.

image

Zamke za maslinovu muhu

Granotoč:

Iz godine u godinu napad granotoča u masliniku postala je gotovo redovita pojava vidljiva tek kada se na deblima mladih maslina ili granama uoči piljevina ili iscjedak, odnosno kada se grane osuše. Tada je uglavnom kasno za spašavanje mlade masline.

Suzbijanje granotoča je kompliciran posao i provodi se odrezivanjem i spaljivanjem zaražene grane. Uvlačenjem žice u hodnik može se ubiti gusjenica granotoča. Za uništavanje gusjenica u grani uštrcavamo insekticid u ulaznu rupu gusjenice i zatvaramo je voćarskim voskom.

04. srpanj 2024 10:33