StoryEditorOCM

Model Alice star 58 plusS Campagnolinim tresačima u berbu bez stresa

Piše Edi Družetić/sponzorirani sadržaj
23. listopada 2024. - 08:00

Već u prvome tjednu listopada počelo je biti živo u maslinicima na jugu Istre. Obilazi se i gleda je li kožica plodova počela dobivati boju ili im, možda zbog suše, zrioba kasni. Gledajući, u prolazu, vidi se da se grane savijaju pod teretom plodova, očekuje se dobar urod.

Krenuli smo u ponedjeljak 7.10 ujutro u maslinik tvrtke Terra Eno Olea, koja uzgaja masline na 45 hektara jer tko ima puno, treba rano započeti berbu da bi mogao pobrati sve u najboljem stupnju zrelosti. Berba je tamo započela prije nekoliko dana i već je u punom jeku. Dvadesetak berača “češlja” grane, a mreže, prostrte po tlu, brzo se pune plodovima.

Berba maslina je kampanjski posao koji treba odraditi u kratkom razdoblju, a za to je potreban dobar i pouzdan alat. Campagnola dugi niz godina proizvodi alate za rad u voćarstvu i maslinarstvu, a posljednjih je godina puno pažnje posvetila izradi ručnih teleskopskih tresača. Pri tome nastoji da budu u što većoj mjeri ispunjeni sljedeći uvjeti: prvenstveno, da je tresač lagan i jednostavan za rukovanje kod berbe od donjeg dijela do vrha stabla. Nadalje, da i u gustim grančicama kvalitetno otrese plodove, a da ih pri trešnji minimalno oštećuje ili razbacuje uokolo.

image

Karbonska teleskopska šipka (185/270 cm)

Svi berači oko nas su radili s Campagnolinim tresačima, raznih modela, čulo se je samo šuškanje među granama i padanje plodova na dugačke prostrte mreže. Mi smo radili s modelom Alice star 58 plus kod sorte leccino. To je najranija sorta i upravo je bila u fazi promjene boje kožice na oko jednoj četvrtini površine. Koristili smo tresač s drškom od karbonskih vlakana, koja se može produžiti do 270 cm. S lakoćom smo brali i vrhove grana na visini od četiri i pol metara.

image

Glava tresača ne oštećuje plodove maslina

Zubi su s lakoćom ulazili među guste grane jer su savitljivi te bez usporavanja otresu plodove u svim dijelovima krošnje, a da pri tome ne oštećuju koru grančica i grana. Primjećujemo da su s istom lakoćom otresali krupne i sitne plodove.

Izbjegavanje stvaranja ozljeda na kori grana je veoma važno zbog sprječavanja mogućeg ulaska gljivičnih ili bakterijskih bolesti. Interesantno je da plodovi nisu puno letjeli uokolo, već su lagano padali ispod krošnje. Ugrađeni senzori su automatski usporavali brzinu vrtnje glava čim bi se tresač odmaknuo od grana, što je djelovalo umirujuće na rukovatelja, a ujedno se štedi baterija.

Entrada d.o.o. generalni zastupnik programa Campagnola za Republiku Hrvatsku.
www.entrada.hr

23. listopad 2024 08:53